Social-democratul italian David-Maria Sassoli a fost ales noul preşedinte al Parlamentului European. Patru europarlamentari s-au înscris în cursa pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului European, printre ei nefiind şi socialistul bulgar Serghei Stanişev, al cărui nume era vehiculat pentru acest post. Primul vot s-a încheiat fără un câştigător clar, niciunul dintre cei patru candidaţi nereuşind să obţină susţinerea unei majorităţi absolute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE  - Sassoli, membru al Alianţei Progresiste a Democraţilor şi Socialiştlor, a obţinut 345 de voturi în a doua rundă de vot din Parlamentul European, .

Patru europarlamentari s-au înscris în cursa pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului European, printre ei nefiind şi socialistul bulgar Serghei Stanişev, al cărui nume era vehiculat pentru acest post. Primul vot s-a încheiat fără un câştigător clar, niciunul dintre cei patru candidaţi nereuşind să obţină susţinerea unei majorităţi absolute.

Jan Zahradil a obţinut 160 de voturi iar Ska Keller 119.

Sassoli va ocupa funcţia de preşedinte timp de doi ani şi jumătate – jumătate din mandatul parlamentar – urmând ca un membru de centru-dreapta al Parlamentului European, de la Partidul Popular European, să preia funcţia.

Sassoli, un fost jurnalist de televiziune care este cunoscut în Italia dar nu la fel de mult în afara ţării, a declarat înainte de începerea votului că a decis să candideze pentru că „Europa va fi mai puternică doar cu un Parlament care joacă un rol mai important”.

El este un fost vicepreşedinte al Parlamentului European şi este cunoscut europarlamentarilor pentru faptul că a coordonat sesiunile din Strasbourg. Ca membru al Partidului Democrat (centru stânga) din Italia, delegaţia sa este a doua cea mai mare din gruparea Socialiştlor şi Democraţilor în Parlamentul European.

Tot miercuri, PE îşi va alege cei 14 vicepreşedinţi, iar joi cei cinci chestori.

UPDATE - Italianul David-Maria Sassoli, din gruparea social-democraţilor, a obţinut 325 de voturi, fiind aproape de cele 332 care erau necesare pentru a câştiga.

Pe poziţia a doua s-a situat Jan Zahradil de la Conservatorii şi Reformiştii Europeni cu 162 de voturi obţinute.

Ska Keller de la Partidul Verzilor a obţinut 133 de voturi, iar Sira Rego de la Stânga Europeană Unit 42 de voturi.

Parlamentarii vor vota până când un candidat va obţine o majoritate absolută.

- Cele patru nominalizări sunt: Ska Kealler (Partidul Verzilor / Germania),  Sira Rego (Stânga Europeană Unită/Stânga Verde Nordică / Spania), David-Maria Sassoli (Alianţa Progresistă a Democraţilor şi Socialiştilor/ Italia), Jan Zahradil (Grupul Conservatorilor şi Reforminştilor Europeni / Cehia)

Votul începe la ora locală 09:00 la Strasbourg. Un candidat are nevoie de o majoritate absolută a voturilor pentru a câştiga, conform Politico.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.