Mii de manifestanţi s-au ciocnit cu forţele de ordine luni dimineaţa în Hong Kong, în ziua aniversării întoarcerii oraşului sub autoritatea Chinei, autorităţile pregătindu-se de noi proteste masive faţă de o lege privind extrădarea infractorilor în China, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste un milion de persoane au protestat în ultimele trei săptămâni pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de liderul Hong Kong-ului Carrie Lam, susţinută de China. Oamenii sunt nemulţumiţi de un proiect de lege care ar permite extrădarea infractorilor în China pentru că aceştia ar fi expuşi astfel unui sistem judiciar incorect şi controlat de partidul comunist de la Beijing.

Poliţia a folosit spray paralizant pentru a dispersa unii protestatari, majoritatea fiind studenţi îmbrăcaţi în negru şi cu măşti pe faţă, înaintea unei ceremonii care marchează aniversarea a 22 de ani de când Hong Kong-ul a revenit sub conducerea Chinei în 1997.

Poliţişti echipaţi căşti de protecţie şi bastoane au mărşăluit către protestatari şi au ridicat bannere roşii prin care avertizau că vor folosi forţa dacă activiştii vor înainta. Protestatarii au blocat din nou părţi din centrul oraşului, ei ocupând străzi pe care le-au blocat cu bariere de metal.

Lam a apărut în public pentru prima oară în două săptămâni pentru a participa la ceremonia aniversării, însoţită de soţul ei, fostul lider al Hong Kong-ului, Tung Chee-hwa.

Lam a afirmat că guvernul trebuie să îşi schimbe modul de a guverna şi a promis că va face mai multe pentru tineri.

„Incidentul care a avut loc în ultimele luni a dus la controverse şi dispute între public şi guvern. Acest lucru m-a făcut să îmi dau seama că eu, ca politician, trebuie să îmi reamintesc mereu de nevoia de a înţelege dorinţele publicului”, a afirmat ea.

„După acest incident, îmi voi învăţa lecţia şi mă voi asigura că acţiunile viitoare ale guvernului vor fi mai apropiate de aspiraţiile, dorinţele şi opiniile comunităţii”, a adăugat Lam.

O persoană care a participat la ceremonie a declarat pentru Reuters că atmosfera a fost tensionată şi că au participat mai puţini oameni faţă de alţi ani, cel mai notabil fiind absente persoanele importante din mediul de afaceri.

Protestatarii nu se mulţumesc cu suspendarea proiectului de lege şi au cerut liderului din Hong Kong, Carrie Lam, să îl retragă cu totul. De asemenea, oamenii au reclamat un exces de zel al forţelor de ordine la protestele recente, poliţiştii folosind gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Susţinătorii proiectului de lege argumentează că există instrumente pentru a preveni ca persoanele persecutate politic sau religios să fie extrădate în China. Însă criticii susţin că proiectul de lege ar permite ca oamenii din Hong Kong să fie expuşi sistemului judiciar deficitar din China şi erodează independenţa juridică a teritoriului. Oficialii din Hong Kong au argumentat că tribunalele din Hong Kong vor avea decizia finală pentru a permite extrădarea şi că suspecţii acuzaţi de infracţiuni politice sau religioase nu vor fi extrădaţi.

Un teritoriu chinez autonom, Hong Kong are propriile legi şi are în prezent acorduri de extrădare cu 20 de naţiuni, printre care şi SUA şi Marea Britanie, însă nu şi cu China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.