Preşedintele american Donald Trump pune presiune pe unii dintre liderii G20 să nu îşi respecte angajamentul de a implementa acordul de la Paris privind schimbările climatice, conform unor surse Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trei oficiali importanţi au declarat pentru Politico că Trump încearcă să îi convingă pe liderii Arabiei Saudite, Braziliei, Turciei şi Australiei să renunţe la angajamentul de a respecta acordul de la Paris.

SUA au refuzat la summit-ul G20 de la Hamburg din 2017 să îşi dea acordul pentru partea declaraţiei comune care susţine acordul de la Paris. În final, americanii şi-au oferit susţinerea pentru comunicat, însă specificând că nu sunt de acord cu secţiunea privind schimbările climatice.

Anul acesta Trump încearcă să îi convingă pe aliaţi să i se alăture în opoziţia faţă de acord iar preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că mai degrabă şi-ar folosi dreptul de veto privind comunicatul final decât să permită modificarea secţiunii privind schimbările climatice. Oficialii au afirmat că negocierile vor continua noaptea iar liderii le vor relua sâmbătă.

„Preşedintele Macron a vorbit cu mulţi dintre liderii care ar putea face parte dintre cei care îşi limitează ambiţiile privind clima”, a declarat un oficial al Palatului Elysee.

„El a vorbit cu preşedintele turc Erdogan, cu preşedintele Brazilian Bolsonaro, pentru a le transmite că este necesară păstrarea formatului 19+1 ... şi că este de neimaginat că naţiunile ar putea da înapoi cu privire la acordul de la Paris”, a adăugat oficialul.

Liderii UE doresc ca în comunicat să fie precizat că acordul de la Paris este „ireversibil” şi că ţările G20 se angajează să îl implementeze, au explicat oficialii. Folosirea unui alt limbaj ar ridica întrebări privind utilitatea unui comunicat final, au adăugat ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.