Ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono, a declarat pentru BBC că le-a transmis celor doi candidaţi pentru funcţia de premier al Marii Britanii să evite un Brexit fără acord.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kono a declarat că îi „cunoaşte foarte bine” pe Boris Johnson şi Jeremy Hunt şi că le-a transmis acestora să evite un Brexit fără acord.

El a declarat că discuţii privind relaţiile comerciale între Japonia şi Marea Britanie nu pot avea loc înainte de Brexit.

Firmele japoneze sunt „extrem de îngrijorate” privind Brexitul, a adăugat el.

Kono a afirmat că a făcut apel la cei doi candidaţi să ofere claritate privind problema Brexitului.

„De fiecare dată când ne-am întâlnit, acesta a fost unul dintre principalele subiecte.. vă rog, nu un Brexit fără acord”, a declarat el.

„Există peste 1.000 de companii japoneze care operează în Marea Britanie aşa că suntem foarte îngrijoraţi de posibilitatea unui Brexit fără acord. Acest lucru ar avea un efect negativ asupra lor”, a afirmat Kono.

„Aşa că oricine câştigă, oricine devine noul lider al Marii Britanii, sper că vor lua în considerare aceste companii care operează în Marea Britanie şi vor avea grijă”, a adăugat el.

Johnson a declarat că Brexitul va avea loc pe 31 octombrie, „cu acord sau fără” însă el consideră că există o şansă de „unu la un milion” ca un astfel de scenariu să aibă loc.

Kono a precizat că Japonia nu doreşte întreruperea relaţiilor economice cu Marea Britanie.

„Aşa că am cerut guvernului britanic să informeze companiile japoneze cu privire la ce să se aştepte iar lucrurile ar trebui să se deruleze fără perturbări”, a afirmat el.

Kono se îndoieşte că Marea Britanie ar putea semna un nou acord comercial cu Japonia sau altă naţiune înainte de Brexit.

„Nu cred”, a răspuns Kono după ce a fost întrebat dacă acest lucru ar fi posibil, adăugând că va exista un fel de perioadă de tranziţie înainte ca un acord să poată fi stabilit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.