Statele Unite este necesar să prezinte urgent o nouă strategie în vederea relansării negocierilor ”denuclearizării”, a îndemnat joi un diplomat nord-coreean de rang înalt, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însărcinatul cu afaceri americane la Ministerul nord-coreean de Externe Kwon Jong Gun denunţă, într-un comunicat publicat de către agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, un paradox în atitudinea Washingtonului, care continuă să vorbească despre un dialog dar ”este tot mai disperat în actele sale ostile”.

”Dialogul nu se va deschide singur, chiar dacă Statele Unite vorbesc despre o reluare a dialogului în mod repetitiv, ca un papagal, fără să ţină cont de o propunere realistă care ar fi cu adevărat conformă intereselor celor două părţi”, acuză el.

Diplomatul subliniază că Statele Unite este necesar să dea dovadă de ”bun simţ şi comunicare” şi să prezinte o ”contrapropunere”.

Donald Trump efectuează în weekend o vizită în Coreea de Sud, după summitul G20 pe care Japonia îl găzduieşte la Osaka.

El a anunţat că o întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong Un nu este prevăzută, însă nu a exclus să discute cu el în alt mod.

Cei doi s-au întâlnit în două rânduri, la Singapore, la 12 iunie 2018, într-un summit istoric, iar apoi la Hanoi, în Vietnam, în februarie, un fiasco.

Negocierile se află de atunci într-un punct mort.

Coreea de Nord a procedat, în mai, la teste de rachete cu rază scurtă de acţiune, iar Washingtonul a imobilizat o navă nord-coreeană suspectată că transporta încărcături ilegale şi i-a impus noi sancţiuni.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care se pregăteşte să-l primească pe Trump la Seul, a dezvăluit miercuri discuţii în culise între americani şi nord-coreeni.

Stephen Biegun, emisarul special al administraţiei americane pentru Coreea de Nord, era aşteptat joi în capitala sud-coreeană.

De asemenea, secretarul de Stat american Mike Pompeo a evocat duminică un recent schimb de scrisori între Trump şi Kim care, a spus el, constituie o ”ocazie întru totul reală” de relansare a negcierilor.

12 SCRISORI ÎNTR-UN AN ŞI JUMĂTATE

Pe de altă parte, Donald Trump şi Kim Jong Un au schimbat în total 12 scrisori de la începutul anului trecut, a anunţat ministrul sud-coreean al Unificării, notând că liderul nord-coreean - prin opt scrisori - este cel mai asiduu dintre cei doi, relatează AFP.

”Din 2018, preşedintele Kim i-a scris opt scrisori preşedintelui Trump, iar preşedintele Trump i-a trimis patru scrisori preşedintelui Kim”, a declarat pentru presă Kim Yeon-chul, însărcinat cu afacerile intercoreene.

”Îmi imaginez că aceşti lideri recunosc importanţa reluării dialogului, pentru că fac constant schimb de scrisori”, a apreciat el, în contextul în care Seulul se pregăteşte să-l primească pe Trump.

Kim Yeon-chul a făcut aceste declaraţii miercuri, la câteva ore după ce preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a dezvăluit ”discuţii în culise” între Washington şi Phenian în vederea organizării unui al treilea summit între Trump şi Kim.

KCNA scria în weekend că Kim a primit de la Trump o scrisoare cu un conţinut ”excelent”.

Cu câteva zile mai înainte, Trump anunţa că a primit o scrisoare ”magnifică” şi ”foarte călduroasă” de la Kim, adăugând că va continua să aibă încredere în nord-coreean în pofida absenţei unor progrese tangibile în privinţa ”denuclearizării”.

Preşedintele sud-coreean îşi multiplică eforturile în vederea relansării unor negocieri care par într-un punct mort după fiascoul din februarie al celui de-al doilea summit, la Hanoi între Kim şi trump.

Cele două tabere nu au ajuns, în Vietnam, la un acord în vederea unei relaxări a sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord şi asupra măsurilor pe care Phenianul ar urma să le ia în schimbul relaxării.

După ani de amplificare a tensiunilor, din cauza programelor nuclear şi balistic nord-coreene, peninsula s-a bucurat de o destindere în 2018 şi aavut loc o multiplicare a summiturilor cu Kim Jong Un.

TRUMP INTENŢIONEAZĂ SĂ DISCUTE CU KIM FĂRĂ SĂ SE ÎNTÂLNEASCĂ NEAPĂRAT

Donald Trump a declarat miercuri că intenţionează să discute cu Kim Jong Un, dar fără să se întâlnească, neapărat, în mod direct.

”Aş putea să-i vorbesc într-un mod diferit”, a declarat Trump în grădina Casei Albe, înainte să plece către summitul G20 în Japonia.

”Mă voi întâlni cu mulţi alţi oameni” în marja summitului G20, însă ”nu cu el”, a declarat miliardarul, subliniind că se duce în Coreea de Sud după summitul G20 pentru a discuta cu omologul său sud-coreean.

Locatarul Casei Albe, care insistă neobosit asupra bunei sale înţelegeri cu dictatorul nord-coreean, a anunţat luni că acesta i-a făcut urări de ziua sa în cel mai recent schimb de scrisori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.