Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa, Horia Constantinescu, propune găsirea unei formule împreună cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor astfel încât să nu mai fie autorizate toate unităţile de alimentaţie care nu îndeplinesc toate criteriile. El consideră în fiecare an sunt autorizate ca fast-food unităţi care nici nu ar trebui să existe pe litoral şi mai spune că, dacă unitatea respectivă nu are autorizaţie de construcţie, atunci ar trebui să nu poată fi autorizată din punct de vedere sanitar-veterinar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Horia Constantinescu a declarat, miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural, că în urma controalelor făcute pe litoral comisarii CJPC găsesc unităţi de alimentaţie care nu ar fi trebuit să fie autorizate.

"Ne trezim în continuare cu locaţii autorizate pe care noi credem că nu numai că nu îndeplinesc, dar nu ar trebuit să îndeplinească nici pentru Pakistan şi totuşi au avizele de instituţia dumneavoastră (n.r. - DSVSA Constanţa). Este adevărat că noi am făcut o evaluare şi am constatat că parte dintre ele sunt emise, aşa cum se făceau în trecut, pe declaraţii pe propria răspundere a operatorului economic, dar parte dintre ele totuşi primesc vizita colegilor dumneavoastră şi sunt autorizate", a afirmat Constantinescu.

El a precizat că, în urma unui control făcut în Eforie Nord şi în Eforie Sud, a găsit asemenea unităţi care nu ar fi trebuit autorizate.

"Am desfăşurat o acţiune de control vineri în Eforie Nord şi ieri în Eforie Sud. Opt dintre locaţii, după părerea noastră, nu înţelegem de ce s-au autorizat. În primul rând, nu au autorizaţie de construire. În al doilea rând, ele nu există de punct de vedere urbanistic. Conform OUG, ele trebuie să fie locaţii cu destinaţie alimentaţie publică pentru a fi autorizate, noi vorbim de nişte caşcarabete, aplecători", a mai afirmat şeful CJPC Constanţa.

El a menţionat că anul trecut a avut o discuţie în acest sens cu şeful ANSVSA.

"Am luat legătura şi cu preşedintele instituţiei dumneavoastră încă de anul trecut, rugându-l să stabilim care este ştacheta sub care niciuna dintre instituţii nu mai coboară. Stabilisem cu domnia sa atunci că la nivel de caşcarabete, aplecători nu mai emitem autorizaţii. Totuşi noi ne confruntăm… Ieri, de exemplu, am închis 3 patiserii. Nu aveau nici frontul de geamuri, nu există între zona de gătit şi… parcurgând actele dumneavoastră ştim că trebuie locaţia să fie la adăpost de praf şi de insecte. Ele nu aveau nici uşă de intrare în spaţiul de preparare a alimentelor şi totuşi aveau autorizaţie sanitară veterinară emisă în acest sezon”, a afirmat Horia Constantinescu.

El îşi doreşte ca CJPC şi DSVSA să stabilească până la ce limite acceptă ca anumite unităţi de alimentaţie publică să funcţioneze pe litoral.

"Eu îmi doresc să stabilim interinstituţional, fără să avem neapărat protocoale, că fiecare are nişte atribuţii clare consfinţite de lege, până la ce limită coborâm, până unde acceptăm ca anumite sectoare de alimentaţie publică trebuie interzise pe litoralul românesc. Noi ne aflăm acum în situaţia în care an de an continuăm să autorizăm ca fast-food locaţii care după părerea noastră nici nu ar trebui să existe pe litoral. Pe plaja de la Eforie Nord au apărut alte 20 de caşcarabete, adevărat autorizate de Primăria Eforie (…) cu două grătare înăuntru, fără chiuvete, fără scurgere în pardoseală, care au autorizaţie de funcţionare. Eu aş vrea în cel mai transparent mod să văd, cer o întâlnire între reprezentanţii conducerii celor două instituţii fie şi la nivel de Bucureşti, de autorităţi centrale. L-am informat pe preşedintele Autorităţii Naţionale a Protecţiei Consumatorului, avem disponibilitatea de a stabili de unde sub ce nu mai coborâm”, a precizat Constantinescu.

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a mai spus că ANPC-ul a devenit "durul" pieţei de alimentaţie publică, iar ANSVSA - instituţia care blagosloveşte cu avize.

"Suntem situaţi în zona de derizoriu, unii să emită autorizaţia de funcţionare în iunie şi noi să o retragem la sfârşitul lui iunie pentru neîndeplinirea deloc a niciunuia dintre criteriile de emitere a acesteia. (…) Ne trezim într-o poveste ciudată. ANPC-ul a devenit durul pieţei de alimentaţie publică, sanitar-veterinarul este cel care blagosloveşte cu avize. Mi-aş dori acest lucru să fie până ne trezim în full sezon că găsim o formulă în care stabilim, dacă are construcţie neautorizată, ce pot eu autoriza din punct de vedere sanitar-veterinar? Dacă nu are o autorizaţie de construire, dacă este o aplecătoare, ea nu poate fi autorizată pentru că încalcă OUG 99, care spune clar spaţiile de alimentaţie publică trebui să aibă destinaţia specială de alimentaţie, nu spaţiu comercial, ci spaţiu destinat alimentaţiei publice", a explicat Horia Constantinescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.