Judecătorii Curţii Constituţionale a Republicii Moldova au demisionat miercuri, încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor urmând săfie anunţate autorităţilor competente să desemneze noii judecători, transmite deschide.md.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, judecătorul Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curţii Constituţionale să exercite atribuţiile administrative ale preşedintelui Curţii până la alegerea noului Preşedinte.

Potrivit legislaţiei, Zaporojan va sesiza autorităţile competente (Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii) în termen de cel mult 3 zile de la data declarării vacanţei funcţiei, solicitându-i să numească un nou judecător, conform deschide.md.

Cele trei instituţii vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a numi alţi judecători.

În urmă cu o săptămână fostul preşedinte al CCM, Mihai Poalelungi, şi-a dat demisia din funcţia de judecător şi de Preşedinte al Curţii Constituţionale.

Magistraţii Curţii Constituţionale şi-au anulat hotăririle prin care data de 7 iunie a fost declarată termen-limită pentru investirea Guvernului, hotărârile prin care au fost declarate neconstituţionale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcţia de speaker şi ânvestire a Guvernului în frunte cu Maia Sandu, dar şi suspendarea din funcţie a lui Igor Dodon pentru ca Pavel Filip să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să stabilească data de 6 septembrie pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Ulterior, Igor Dodon şi premierul Maia Sandu au solicitat demiterea in corpore a magistraţilor.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.