Planul de pace la conflictul israeliano-palestinian elaborat de către ginerele şi consilierul special al preşedintelui american Donald Trump Jared Kushner are şanse de reuşită pentru că ”include sectorul privat”, a apreciat miercuri un ministru saudit la Manama, unde este prezentată partea economică a acestei iniţitaive americane, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această conferinţă, la care iau parte ţări din regiune şi diverşi actori financiari, este boicotată de către palestinieni, care nu au fost invitaţi şi nici consultaţi în elaborarea planului.

Jared Kushner are ambiţia să obţină investiţii în valoare de 50 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani pentru ţări arabe şi palestinieni, care îi reporşează faptul că le este extrem de favorabil israelienilor şi că a lăsat departe aspecte politice ale conflictului, ca rezolvarea problemelor frontierelor, Ierusalimului şi refugiaţilor.

În pofida criticilor preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, ţări arabe au trimis delegaţii la Manama, capitala Bahrainului, mai ales Arabia Saudită, aliata Statelor Unite în regiune.

”Planul Kushner ar putea să reuşească pentru că include sectorul privat”, a apreciat secretarul de stat saudit Mohammed al-Sheikh, ”dacă există o speranţă de pace”, a adăugat el imediat.

”Cred sincer că (planul) poate reuşi, dacă oamenii gândesc că pot reuşi. Iar pentru ca oamenii de pe teren să creadă acest lucru trebuie să aibă speranţa că va fi de durată, iar în final le va aduce prosperitate şi dezvoltare durabile”, a apreciat el.

Directoarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde, prezentă la conferinţa de la Manama, a apreciat că planul american a identificat în mod corect faptul că o creştere a economiei palestiniene este necesar să se bazeze pe sectoare care creează locuri de muncă - precum agricultura, turismul şi construcţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.