Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, marţi, într-un briefing la Palatul Victoria, că ipoteza că, potrivit Codului administrativ, „orice nobil, ca să nu spun baron local”, pune un funcţionar public să facă o ilegalitate şi doar funcţionarul răspunde este falsă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aleşii locali vor răspunde exclusiv pentru aprecierea necesităţii şi oportunitatea actelor administrative. Acest lucru nu înseamnă că nu răspund pentru ilegalitate. Pot înţelege poziţia sindicatelor din administraţie. Pot înţelege, dar doar până la un anumit punct ipoteza conform căreia orice nobil, ca să nu spun baron local, pune un funcţionar public să facă o ilegalitate şi doar funcţionarul public răspunde. Acest lucru este fals. Şi o spun cu toată responsabilitatea funcţiei mele. Niciodată niciun ales local nu trebuie să oblige, să sugereze sau să ceară unui funcţionar public să încalce legea. Funcţionarul public este protejat de o lege specială vizavi de refuzul de a comite un act pe care îl consideră ilegal. În schimb, ştim cu toţii, la nivelul tuturor ministerelor că există şi funcţionari care refuză să semneze un act administrativ, deşi ştiu că acest lucru este perfect legal. Totuşi, dacă ne dorim ca fiecare să aibă responsabilitatea funcţiei sale, şi acest lucru trebuie să se întâmple şi în administraţia publică locală. Niciun funcţionar nu este încurajat să încalce legea şi orice funcţionar public trebuie să spună atunci când un şef îi cere încălcarea legii, să îl refuze”, a declarat Suciu.

De asemenea, mandatele aleşilor locali vor fi validate de instanţa de judecată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.