Un tribunal truc a ridicat marţi măsura arestului la domiciliu la care era supus un angajat al Consulatului Statelor Unite la Istanbul, judecat cu privire la apartenenţă la o ”organizaţie teroristă”, a anunţat Ambasada americană de la Ankara, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O reprezentantă a ambasadei americane, care a solicitat protecţia anonimatului, a declarat AFP că această măsură impusă lui Mete Cantürk din ianuarie 2018 a fost ridicată într-o şedinţă în cadrul procesului acestuia la Tribunalul Caglayan, la Istanbul.

Mete Cantürk este însă în continuare vizat de interdicţia de a părăsi Turcia.

Următoarea şedinţă a procesului acestuia este prevăzută la 2 octombrie.

Autorităţile turce îl acuză de faptul că are legături cu mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, pe care Ankara îl cataloghează drept ”grupare teroristă”.

Fethullah Gülen este prezentat de către Turcia drept ”creierul” tentativei de lovitură de stat din 2016, acuzaţie pe care predicatorul o respinge.

Ridicarea măsurii arestării la domiciliu are loc cu câteva zile înaintea unei întâlniri, în marja summitului G20 de la Osaka, în Japonia, între preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi american Donald Trump, pe fondul unor ameninţări cu impunerea unor sancţiuni Turciei în cazul în care nu renunţă la achiziţionarea unui sistem rus de apărare antiaeriană de tip S-400.

Un tribunal turc a hotărât, la jumătatea lui mai, să menţină în arest alt angajat al Consulatului american de la Istanbul, pe Metin Topuz, judecat de spionaj, a cărui soartă este unul dintre numeroasele dosare aflate în centrul unor tensiuni între Ankara şi Washington.

Metin Topuz este acuzat şi el că are legături cu mişcarea predicatorului Gülen, iar o nouă şedinţă în procesul său urmează să aibă loc la 28 iunie.

El era însărcinat, la consulatul american, să asigure legătura între autorităţile americane şi brigada turcă de luptă împotriva traficului de droguri din cadrul poliţiei turce. El a fost arestat în octomrbie 2017 şi este ţinut, de atunci, în arest preventiv.

Acuzat de către autorităţile turce de ”spionaj” şi ”tentativă de răstrunare a Guvernului”, el riscă închisoarea pe viaţă.

Încarcerarea unor angajaţi ai unor reprezentanţe ale Statelor Unite în Turcia şi unor cetăţeni americani a tensionat relaţiile cu Ankara.

Într-un aparent gest de relaxare, autorităţile turce au eliberat, luna trecută, un fost om de ştiinţă de la NASA, care are dublă cetăţenie, americană şi turcă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.