Premierul francez Edouard Philippe l-a primit în oraşul său, Le Havre, pe omologul său rus Dmitri Medvedev, în vederea regăsirii unui contact cu Moscova - ”deschiderea unui nou spaţiu de dialog cu Rusia” -, după mulţi ani de diferende şi sancţiuni reciproce, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Republicii Emmanuel Macron a considerat că această calitate a dialogului şi relaţiei bilaterale franco-ruse ar avea de câştigat dacă am putea crea noi spaţii de dialog”, a pledat premierul francez luni, într-o conferinţă de presă comună în oraşul căruia i-a fost primar din 2010 în 2017.

”Îngheţarea canalelor de comunicare este cea mai rea cale dintre toate. În lumea actuală, situaţia este mai rea decât în timpul Războiului Rece. De ce? Pentru că nu există comunicare”, a subliniat Medvedev, invitat la o după-amiază de consultări şi vizite, înaintea unei cine de lucru cu uşile închise în Normandia.

Pe ordinea de zi s-au aflat marile dosare internaţionale, în primul rând Iranul, în pofida faptului că soluţionarea acestora se desfăşoară la nivel de şefi de stat.

Philippe a declarat că împărtăşeşte cu omologul său rus ”importanţa evitării derapajelor şi favorizarea dezescaladării”, ceea ce se întâmpă ”esenţial prin dialog” şi în acest caz.

Această  voinţă de dialog poartă mai întâi asupra relaţiilor bilaterale franco-ruse, care evoluează pe un curent alternativ după anexarea Crimeei şi susţinerea de către Moscova a separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, în 2014. Seminarii interguvernamentale, la care iau parte miniştri din cele două ţări, sunt blocate de la 18-a ediţie, în 2013.

Pe această temă, Philippe l-a ”îndemnat pe şeful Guvernului rus să se sesizeze din nou de contextul politic din Ucraina”, în urma alegerii noului preşedinte Volodimir Zekenski. În pofida tensiunilor, şeful Guvernului francez a recuzat ”ideea potrivit căreia Franţa şi Rusia nu îşi vorbesc. Această placă nu corespunde cu nimic”, a dat el asigurări după ce a discutat peste o oră cu Medvedev la Primăria Le Havre.

”DINAMIZAREA” RELAŢIILOR

Emmanuel Macron, care la scurt timp după ce a fost ales, în 2017, l-a primit pe Vladimir Putin la Versailles, în ultima vizită rusă la nivel înalt pe teritoriul francez de până acum, a pledat recent în favoarea relansării ”unei discuţii strategice” şi ”reconstruirii unei noi gramatici a încrederii şi securităţii” cu Moscova.

Aceasta este o mână întinsă, în contextul în care Franţa găzduieşte, la sfârşitul lui august, la Biarritz summitul G7, odinioară G8, înaintea excluderii Rusiei.

Un semn al destinderii pe care Parisul încearcă să o iniţieze, împreună cu Berlinul, este susţinerea în vederea evitării unei ieşiri a Rusiei din Consiliul Europei (CoE).

Niciun anunţ important nu era aşteptat de la această vizită, însă ea le-a permis lui Philippe şi Medvedev să se cunoască, vizitând, fără haină şi cu mânecile cămăşii suflecate, emblematica bibliotecă concepută de Oscar Niemeyer sau expoziţia consacrată pictorului local Raoul Dufy.

Ea a oferit totodată ocazia abordării unei serii de subiecte, în principal economice, în contextul în care Franţa rămâne principalul angajator străin în Rusia, prin intermediul activităţii a câteva mari grupuri ca Auchan şi Renault.

”Marje de manevră există” în vederea ”dinamizării” acestor relaţii, a insistat Philippe.

Cazurile sensibile ale omului de afaceri francez Philippe Delpal şi Gurvan Le Gall, un prodesor de franceză originar din Le havre, au apărut de asemenea în conversaţie, însă în mod prudent.

Gurvan Le Gall, un profesor în Rusia, este judecat în prezent cu privire la faptul că a vrut să corupă poliţişti, din cauza unei deficienţe a înregistrării administrative, şi a fost plasat la izolare. Philippe Delpal, cofondator al unuia dintre principalele fonduri de investiţii străine în Rusia - Baring Vostok - este încarcerat în aşteptarea unuieventual proces cu privire la o fraudă implicând alte cinci persoane.

”Am spus care este emoâia provocată de aceste cazuri”, a declarat locatarul Matignonului. Medvedev a dat asigurări că i-a ”auzit îngrijorările” lui Philippe, însă a respins problema, amintind că aceste situaţii ”relevă de sistemul judiciar” rus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.