Desfăşurarea unor rachete americane în Europa de Est, în apropierea frontierei Rusiei, ar putea arunca lumea într-o criză comparabilă celei din 1962, când sovieticii au instalat rachete în Cuba, apreciază adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă ajungem la desfăşurarea la sol a unor asemenea sisteme (de rachete americane), asta nu va face decât să complice situaţia şi să antreneze o escaladare care nu trebuie să depăşească anumite limite”, a declarat luni Riabkov, citat de  agenţia rusă de presă RIA Novosti.

”Ne putem afla într-o situaţie de criză, nu doar comparabilă cu cea din anii '80, ci apropiată din Caraibe” din 1962, a avertizat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat aceleaşi temeri în februarie, în urma hotărârii Statelor Unite de a ieşi din Tratatul Forţelor Nucleare intermediare (INF) încheiat în 1987.

Washingtonul justifică această decizie acuzând Rusia că a încălcat Tratatatul INF prin dezvoltarea unei noi rachete, Novator 9M729, SSC-8 în terminologia NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.