Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Neptun, că a discutat cu miniştrii Muncii şi Afacerilor Interne despre modul în care s-a intervenit în cazul preluării fetiţei de 8 ani din Mehedinţi şi că aceştia i-au spus că până luni va avea toate datele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dăncilă a făcut apel ca acest caz să nu devină un subiect politic: „Dincolo de politică, dincolo de toate lucrurile, suntem oameni, iar eu înţeleg foarte bine acest lucru pentru că eu însămi am trecut prin acest lucru şi cred că nu este drept ca atunci când vorbim de un copil să avem argumente politice sau să acţionăm politic. Eu cred că fiecare dintre noi are anumite sentimente”.

Ea a precizat că a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi cu ministrul Muncii pentru a vedea ce s-a întâmplat.

„Ei mi-au spus că luni voi avea toate detaliile pe masă. Am spus să trateze cu foarte mare seriozitate acest lucru. (...) Eu vorbesc acum nu ca prim-ministrul României, nu ca liderul unui partid, vorbesc ca mamă şi cred că toţi ar trebui să ne gândim că suntem părinţi marea majoritate şi să ne gândim că acest lucru s-ar fi putut întâmpla cu copilul nostru. Ce am fi simţit atunci? Am cerut să se acorde consiliere psihologică copilului şi să avem grijă până atunci de fetiţă”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Întrebată despre modul cum a acţionat procurorul la preluarea fetiţei, premierul a răspuns: „Tocmai de aceea eu cred că Inspecţia Judiciară... Noi nu putem interveni în justiţie. Ştiţi foarte bine că dacă aş face o afirmaţie legată de justiţie imediat am deconta-o. Tot ceea ce se va putea face la nivel guvernamental se va face”.

Viorica Dăncilă a spus că nu poate vorbi despre ce măsuri vor fi luate, până nu se stabileşte cine a greşit.

„Pe mine acum mă interesează fetiţa. Eu vorbesc din punct de vedere uman, şi nu din punct de vedere al şefului executivului”, a precizat ea.

Poliţiştii din Mehedinţi au luat, vineri, dintr-o locuinţă din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, o fetiţă de 8 ani care a fost crescută de un asistent maternal, după ce ar fi fost adoptată de o familie din America, ce are şi cetăţenie română. Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă ”mami, nu vreau să plec”. Acţiunea a stârnit un val de reacţii negative, sute de persoane cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că adopţia fetei a fost deschisă în 2013, o singură familie venind la o singură vizită, în timp ce asistentul maternal a depus un document scris că nu vrea să adopte copilul. Budăi anunţă că se vor face verificări în acest caz.

Poliţia Română precizează că poliţiştii din Mehedinţi au fost delegaţi de procuror să pună în executare un mandat de percheziţie într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova.

Asociaţia VeDem Just precizează că, după ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă doreşte să adopte copilul şi a refuzat, a fost decisă adopţia în favoarea unei familii de români stabilită în SUA. În plus, asistentul maternal a refuzat predarea amiabilă a copilului, a tratat cu dispreţ autorităţile şi i-a indus fetiţei ideea că i se vor lua organele de către adoptatori, potrivit asociaţiei.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu cere Autorităţii Naţionale de Protecţia Copilului şi Avocatului Copilului să facă anchetă în acest caz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.