Primăria Capitalei anunţă că, având în vedere că nu a primit încă bani în plus de la Guvern întrucât nu s-a făcut rectificarea bugetului de stat, este nevoie de rectificara bugetului Capitalei, atât a unor venituri prognozate a fi încasate, cât şi reducerea unor cheltuieli. Domeniile prioritare şi serviciile de utilitate publică nu vor fi afectate, iar sumele alocate sănătăţii şi subvenţiilor vor creşte, precizează Primăria Capitalei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), în şedinţa de Consiliu General din  26 iunie, pe ordinea de zi se află şi proiectul de hotărare privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Bucureşti pe anul 2019.

"Având în vedere că, până la momentul prezentării proiectului de rectificare a bugetului PMB, Primăria Capitalei nu a primit bani în plus de la Guvern, respectiv diferenţă din cotele defalcate din impozitul pe venit (cca. 800 de milioane de lei) - pentru că nu s-a realizat rectificarea bugetului de stat, este necesară rectificarea atât a unor venituri prognozate a fi încasate la bugetul Capitalei, cât şi reducerea unor cheltuieli propuse a se realiza pe parcursul anului curent", precizează PMB.

Primăria Capitalei susţine că se fac toate eforturile pentru a asigura continuitatea serviciilor de utilitate publică (transport, iluminat, furnizare agent termic, sănătate etc.) şi că nu se fac tăieri de buget care periclitează bună funcţionare a oraşului, ci, mai mult, prioritizează domeniile importante. 

"Subliniem faptul că nu s-au tăiat, aşa cum se afirmă public, bani de la "şcoli, iluminat, alimentare cu apă" ci au fost păstrate în buget acele sume care pot fi cheltuite în exerciţiul bugetar curent (până la sfârşitul anului). Pe parcursul execuţiei bugetare sumele pot fi completate prin alte modificări/rectificări bugetare. (S-au avut în vedere stadiul lucrărilor de investiţii, derularea procedurilor de achiziţie publică etc.) Concret, bugetul sănătăţii nu este afectat ci, dimpotrivă, va creşte cu peste 51 de milioane de lei. De asemenea, creşte şi bugetul alocat subvenţiilor RADET cu peste 162 milioane lei, astfel încât furnizarea agentului termic să nu fie afectată", arată PMB.

Conform sursei citate, primarul general, Gabriela Firea, a atras atenţia, încă din februarie, referitor la situaţia financiară a Capitalei, respectiv reducerea cu 25 % a veniturilor pentru Primărie, ca urmare a modului în care a fost construit bugetul de stat în anul 2019. 

Ulterior, în luna mai, Primăria Capitalei a solicitat Guvernului modificarea bugetului de stat la următoarea rectificare bugetară, în sensul suplimentării bugetului PMB cu 800 de milioane de lei. Majorarea a fost solicitată nu ca o favoare, ci tocmai pentru ca Municipiul Bucureşti să fie tratat în mod egal cu alte unităţi administrativ-teritoriale, şi anume să nu încaseze în acest an mai puţin decât alocarea din anul 2018. Este vorba despre o diferenţă de 393,5 de milioane de lei, la care se adaugă sumă de 415,8 miloane de lei – pentru acoperirea diferenţei neîncasate de Municipiul Bucureşti din impozitul pe venit, în anul 2019, până în prezent, în comparaţie cu încasările de anul trecut, mai scrie în comunicat.

Totodată, Primăria Capitalei a solicitat Guvernului, la acea dată, împrumuturi din Trezoreria Statului pentru acoperirea unor domenii prioritare precum: subvenţia acordată bucureştenilor pentru energia termică, subvenţia pentru serviciul de transport public, investiţii complementare şi cheltuieli neeligibile aferente proiectelor finanţate din fonduri europene şi 4 dintre marile proiecte de investiţii ale Capitalei.

De asemenea, referitor la informaţiile conform cărora se taie 500.000 de lei de la bugetul Teatrului Evreiesc de Stat, PMB arată că această sumă ar fi reprezentat doar 4% dintr-un buget record alocat acestei instituţii. 

"Este regretabil faptul că managerul acestei instituţii alege să se plângă pe reţelele sociale de faptul că i s-a solicitat diminuarea cu 4% a unui buget de 12 milioane de lei-subvenţie de la bugetul Capitalei şi ne exprimăm nedumerirea că această luare de poziţie nu a existat atunci când bugetul Primăriei Capitalei (din care este subvenţionată şi instituţia pe care o conduce) a fost diminuat drastic prin legea bugetului de stat pe anul 2019. Mai mult decât atât, acelaşi manager nu a simţit nevoia să anunţe pe reţelele sociale faptul că începând din anul 2016 instituţia pe care o conduce a primit cele mai mari bugete din istoria instituţiei", arată reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Concret, dacă în perioada 2009-2015, bugetul Teatrului Evreiesc era în jur de aproximativ 3,5 milioane lei, în perioada actualei administraţii, 2016 până în prezent, bugetul Teatrului Evreiesc a fost în creştere continuă, ajungând să fie de aproximativ 4 ori mai mare (2016-5,2 milioane lei; 2017-9,5 milioane lei; 2018-11 milioane lei; 2019-12 milioane lei).

"Subliniem totodată că managerul unei instituţii de cultură poate suplimenta bugetul instituţiei pe care o conduce şi din venituri proprii sau alte venituri-în completarea subvenţiei de la bugetul local! De asemenea, menţionăm faptul că la rectificarea bugetului Capitalei nu se vor tăia bani de la Teatrul Evreiesc", mai arată PMB.

Potrivit sursei citate, instituţiile din subordinea Primăriei Capitalei au fost anunţate oficial de la începutul lunii iunie că este necesar să reanalizeze obiectivele propuse în bugetul pe 2019.

"Primăria Municipiului Bucureşti, în calitate de ordonator principal de credite, are posibilitatea de a propune atât reduceri cât şi majorări de buget, în funcţie de situaţiile specifice intervenite pe parcursul anului, cu toate acestea a aplicat principiul colaborării şi al dialogului în relaţia cu instituţiile subordonate şi a ţinut cont de răspunsurile acestora în pregătirea rectificării bugetare. Este un tratament de care Capitala, la rândul său, nu a beneficiat la momentul elaborării bugetului de stat, atunci când nu a fost consultat de Guvern în privinţă modului de alocare a sumelor pentru Municipiul Bucureşti", mai scrie în comunicatul instituţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.