Preşedintele chinez Xi Jinping s-a întors vineri la Beijing, în urma unei vizite triumfale în Coreea de Nord, al cărei număr unu Kim Jong Un s-a felicitat că a retrezit prietenia ”invincibilă” cu marele său vecin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Xi Jinping a fost aclamat joi la Phenian de ”sute de mii”  de nord-coreeni, potrivit televiziunii chineze. Vizita sa este prima vizită a unui preşedinte chinez în această ţară din 2005 şi de la tensiunile apărute din cauza programului nuclear nord-coreean, urmat de sancţiuni internaţionale aplicate şi de către Beijing.

Această vizită a aliatului chinez este ”o ocazie importantă” ca ambele ţări să-şi afişeze în faţa întregii lumi relaţia ”invincibilă” şi o prietenie ”imuabilă”, şi-a exprimat satisfacţia cel mai puternic om de la Pheniam citat de de agenţia nord-coreeană oficială de ştiri KCNA, în contextul în care apropierea sa de Donald Trump pare în impas.

Cei doi vecini sunt supuşi unor presiuni din partea preşedintelui american, care caută să obţină ”denuclearizarea” Coreei de Nord şi concesii comerciale din partea Beijingului.

În cadrul unor întâlniri, joi, Kim Jong Un i s-a plâns oaspetelui său de faptul că ţara acestuia i-a impus ”multe măsuri punitive” anul trecut, pentru a reduce tensiunile, însă nu a ”obţinut răspunsuri pozitive din partea părţilor implicate”, potrivit unui rezumat prezentat de telviziunea chineză CCTV.

Kim Jong Un s-a declarat însă ”pregătit să dea dovadă de răbdare” în discuţiile sale cu Statele Unite, potrivit CCTV - un comentariu  care lipseşte în relatările presei de la Phenian.

La Beijing, cotidianul de limbă engleză China Daily avertiza că dosarul nord-coreean nu va fi soluţionat printr-o pasă de baghetă magică, în contextul în care Xi Jinping urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu Donald Trump în marja G20, în Japonia.

”Lumea speră poate că liderul chinez are puterea magică să transforme o piatră în aur atingând-o, însă nu ne putem aştepta ca Xi să rezolve toate dosarele peninsulei coreene într-o vizită de două zile”, subliniază cotidianul chinez.

MEGASPECTACOL PE STADION

Vizita lui Xi jinping apare în orice caz drept o victorie diplomatică a lui Kim Jong Un, care s-a dus anul trecut în patru rânduri în China, pentru a-l întâlni şi care aştepta cu nerăbdare ca vecinul său să-i întoarcă favorul.

Cele două ţări comuniste, aliate în timpul Războiului Coreei (1950-1953) împotriva inamicului comun american, nu au ratat ocazia să-şi sărbătorească prietenia pecetluită cu sânge.

Vineri, preşedintele chinez s-a dus la Turnul Prieteniei China-Coreea, la Phenian, însoţit de liderul nord-coreean, potrivit unor imagini difuzate de CCTV.

Monumentul comemorează sacrificiul unor mii de militari chinezi trimişi la acea vreme pe front de către Mao Zedong, pentru a salva forţele bunicului lui Kim Jong Un, Kim Il Sung.

Într-o atmosferă solemnă, Xi jinping a depus o jerbă de flori la monument şi a scris în cartea de aur ”în omagiul martirilor ţării, prietenia este eternă”, precizează CCTV.

Străzile Phenianului erau pline de o ”afecţiune amcală” faţă de chinezi, care au ”împărtăşit bucuriile şi durerile” nord-coreenilor în construirea socialimului, a dat asigurri KCNA.

Cele două ţări marchează în octombrie 70 de ani de relaţii diplomatice.

Xi Jinping a avut joi seara dreptul la un spectacol gigantic, pe Stadionul Întâi Mai de la Phenian, o ”mare sărbătoare” tipică a regimului nord-coreean, care pune în scenă mii de figuranţi, potrivit unor imagini ale telviziunii chineze.

Loial reputaţiei sale de opacitate, regimul nord-coreeam nu a autorizat presa din terţe ţări să acopere evenimentul.

În cadrul reprezentaţiei, intitulate ”socialism invincibil”, un portret uriaş al lui Xi Jinping - pe steagul chinez - a compus un tablou ce evocă propaganda maoistă din perioada ”Revoluţiei Culturale” (1966-1976).

Kim şi Xi au traversat anterior capitala nord-coreeană în picioare - într-o limuzină decapotabilă -, în uralele mulţimii.

Camerele de luat imagini ale telviziunii chineze au întârziat asupra unor imagini în care locuitori îi salută pe cei doi de la ferestrele apartamentele lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.