Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Neptun, că a discutat cu miniştrii Muncii şi Afacerilor Interne despre modul în care s-a intervenit în cazul preluării fetiţei de 8 ani din Mehedinţi şi că aceştia i-au spus că până luni va avea toate datele. Procurorul general a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova după ce presa a relatat că un procuror al instituţiei ar fi bruscat-o pe fata de opt ani luată de la locuinţa asistentului maternal. Verificările vizează modalitatea în care procurorul a exercitat supravegherea cercetării penale în acest caz, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiei domiciliare. Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că adopţia fetei a fost deschisă în 2013, o singură familie venind la o singură vizită, în timp ce asistentul maternal a depus un document scris că nu vrea să adopte copilul. Poliţia Română precizează că poliţiştii din Mehedinţi au fost delegaţi de procuror să pună în executare un mandat de percheziţie într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova. Asociaţia VeDem Just precizează că, după ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă doreşte să adopte copilul şi a refuzat, a fost decisă adopţia în favoarea unei familii de români stabilită în SUA. În plus, asistentul maternal a refuzat predarea amiabilă a copilului, a tratat cu dispreţ autorităţile şi i-a indus fetiţei ideea că i se vor lua organele de către adoptatori. Poliţiştii din Mehedinţi au luat, vineri, dintr-o locuinţă din Baia de Aramă, o fetiţă de 8 ani care a fost crescută de un asistent maternal, după ce ar fi fost adoptată de o familie din America, ce are şi cetăţenie română. Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI VeDem Just, despre fetiţa luată poliţişti în Mehedinţi: După ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă vrea să o adopte şi a refuzat, a fost decisă adopţia internaţională
CITEȘTE ȘI Senatorul Vlad Alexandrescu cere Autorităţii Naţionale de Protecţia Copilului şi Avocatului Copilului să facă anchetă în cazul adopţiei fetiţei de 8 ani din Mehedinţi; asistentul maternal care a crescut-o de la un an a vrut să o adopte, dar nu i s-a permi

UPDATE 22:30 - Carmen Dan, despre cazul fetei de la Baia de Aramă: Cred că este evident pentru toată lumea care a fost rolul Poliţiei acolo. Nu poliţistii sunt cei care au bruscat copilul minor

Ministrul de Interne, Carmen Dan, consideră că este "evident pentru toată lumea" care a fost rolul Poliţiei în acţiunea de la Baia de Aramă, unde o fată de opt ani a fost luată de oamenii legii din locuinţa asistentului maternal pentru a fi dată familiei adoptive. "Nu poliţistii sunt cei care au bruscat copilul minor!", afirmă Carmen Dan.

"După atitudinea corectă şi firească a CSM de zilele trecute în cazul pedofilului, mă aştept la o reacţie asemănătoare şi în cazul fetiţei din Mehedinţi. Cred că este evident pentru toată lumea care a fost rolul Poliţiei acolo. Nu poliţistii sunt cei care au bruscat copilul minor!", susţine Carmen Dan, într-o postare pe Facebook de vineri seară.

UPDATE 21:55 - Pintea, despre cazul fetiţei din Mehedinţi: Ascultaţi-o şi pe Sorina! Copiii ştiu unde le este cel mai bine. Sorina este singura care ştie ce simte, unde doreşte şi cu cine doreşte să meargă la drum

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, îndeamnă, într-o postare pe Facebook referitoare la fetiţa de opt ani din Mehedinţi, ca aceasta să fie ascultată pentru a spune ce îşi doreşte. "Ascultaţi-o şi pe Sorina! Copiii ştiu unde le este cel mai bine. Sorina este singura care ştie ce simte, unde doreşte şi cu cine doreşte să meargă la drum. Opriţi-vă şi ascultaţi-o şi pe Sorina!", afirmă ea.

"Ascultaţi-o si pe micuţa Sorina! Citesc cu stupoare si mâhnire despre cazul fetiţei de 8 ani dată spre adopţie unei familii care locuieşte în America. Nu vreau sa comentez deciziile reprezentanţilor justiţiei, nu am facut-o niciodată, nici speculaţiile privind motivele pentru care familia maternală doreşte să păstreze copilul sau familia din SUA să forţeze o adopţie. Cu toate acestea nu pot să nu intreb ce fel de justiţie ne dorim pentru noi şi copiii noştri? Una care ucide vise si lasă răni adânci în conştiinţa unui copil în formare?", afirmă Sorina Pintea, vineri seară, într-o postare pe Facebook.

Ea spune că vrea să facă un apel, ca mamă a trei copii: "Copiii nu sunt obiecte care pot fi mutate dintr-un loc în altul oricând, să nu uităm asta!".

"Haideţi să ne oprim şi să ascultăm glasul copiilor noştri, haideţi să ne păstrăm copiii lângă noi, acasă. Putem să avem grijă de ei, să îi educam, şi, mai presus de toate, să îi iubim, să îi preţuim, pentru că interesul copilului trebuie sa primeze. Ascultaţi-o şi pe Sorina! Copiii ştiu unde le este cel mai bine. Sorina este singura care ştie ce simte, unde doreşte şi cu cine doreşte să meargă la drum. Opriţi-vă şi ascultaţi-o şi pe Sorina!", adaugă Pintea.

UPDATE 20:04 - Viorica Dăncilă le-a cerut miniştrilor Muncii şi Internelor să îi prezinte datele privind cazul fetei din Mehedinţi

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la Neptun, că a discutat cu miniştrii Muncii şi Afacerilor Interne despre modul în care s-a intervenit în cazul preluării fetiţei de 8 ani din Mehedinţi şi că aceştia i-au spus că până luni va avea toate datele.

Dăncilă a făcut apel ca acest caz să nu devină un subiect politic: „Dincolo de politică, dincolo de toate lucrurile, suntem oameni, iar eu înţeleg foarte bine acest lucru pentru că eu însămi am trecut prin acest lucru şi cred că nu este drept ca atunci când vorbim de un copil să avem argumente politice sau să acţionăm politic. Eu cred că fiecare dintre noi are anumite sentimente”.

Ea a precizat că a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi cu ministrul Muncii pentru a vedea ce s-a întâmplat.

„Ei mi-au spus că luni voi avea toate detaliile pe masă. Am spus să trateze cu foarte mare seriozitate acest lucru. (...) Eu vorbesc acum nu ca prim-ministrul României, nu ca liderul unui partid, vorbesc ca mamă şi cred că toţi ar trebui să ne gândim că suntem părinţi marea majoritate şi să ne gândim că acest lucru s-ar fi putut întâmpla cu copilul nostru. Ce am fi simţit atunci? Am cerut să se acorde consiliere psihologică copilului şi să avem grijă până atunci de fetiţă”, a mai spus Viorica Dăncilă.

UPDATE 19:48 - Procurorul general a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova după ce presa a relatat că un procuror al instituţiei ar fi bruscat-o pe fata luată de la asistentul maternal, la Baia de Aramă

Procurorul general a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova după ce presa a relatat că un procuror al instituţiei ar fi bruscat-o pe fata de opt ani luată de la locuinţa asistentului maternal din Baia de Aramă. Verificările vizează modalitatea în care procurorul a exercitat supravegherea cercetării penale în acest caz, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiei domiciliare de vineri.

Reprezentanţii Parchetului General anunţă că, având în vedere aspectele semnalate de mass-media cu privire la conduita unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care ar fi bruscat o minoră cu ocazia efectuării unei percheziţii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind împrejurările şi modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiei domiciliare din ziua de 21 iunie 2019.

Controlul va fi făcut de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare şi Control, arată sursa citată.

UPDATE 18:11 - Budăi anunţă verificări în cazul fetei din Mehedinţi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că adopţia fetei de opt ani din Baia de Aramă luată, vineri, de poliţişti din locuinţa asistentului maternal a fost deschisă în 2013, o singură familie venind la o singură vizită, în timp ce asistentul maternal a depus un document scris că nu vrea să adopte copilul. Budăi anunţă că se vor face verificări în acest caz. "Imaginile pe care le-am văzut nu sunt cele pe care aş dori să le văd asupra unui copil. (...) Este un caz extrem de emoţional, extrem de solicitant şi nu am vrea să ne pronunţăm înaintea unei verificări rapide", mai spune ministrul.

"Ştiu că această adopţie a acestui copil a fost deschisă în anul 2013, în cadrul adopţiei deschise au fost anunţate 120 de familii care aveau atestat de adoptare, una singură a venit la o singură vizită, nu s-au mai continuat vizitele. Ştiu că asistentul maternal a pus un document scris că nu vrea să adopte copilul şi de atunci au urmat procedurile legale, iar adopţia a fost declarată în justiţie...", a declarat Marius Budăi, la Antena 3.

Referitor la acţiunea de luare a fetiţei de la asistentul maternal, Budăi a spus: "Restul, asupra intervenţiei de azi, clar că imaginile pe care le-am văzut nu sunt cele pe care aş dori să le văd asupra unui copil. Dar probabil cei în cauză care au fost acolo, instituţiile statului trebuie să spună ce s-a întâmplat".
 
"Cu siguranţă Agenţia Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului va face o verificare să vedem dacă au fost informaţi cei de la Protecţia Copilului, dacă erau acolo în momentul preluării, să avem toate elementele. Este un caz extrem de emoţional, extrem de solicitant şi nu am vrea să ne pronunţăm înaintea unei verificări rapide. (...) este viaţa unui copil, este îngrijorător, trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat", a afirmat el.

UPDATE: "Poliţiştii I.P.J. Mehedinţi au fost delegaţi, de procurorul de caz, să pună în executare un mandat de percheziţie într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova. Percheziţia a avut loc într-o locaţie unde se afla un minor care a fost dat spre adopţie prin hortărâre judecătorească definitivă", precizează Poliţia Română.

Conform sursei citate, toate activităţile de la faţa locului au fost coordonate de procurorul de caz, numărul poliţiştilor prezenţi în acea misiune stabilindu-se după o analiză realizată anterior, care a avut în vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot să apară pe fondul unui impact emoţional puternic.
 
"În fapt, analiza s-a dovedit a fi corectă întrucât, într-un interval relativ scurt de timp, la faţa locului s-au adunat aproximativ 50 - 60 de persoane. Aşadar, reiterăm faptul că principala misiune a poliţiştilor a fost asigurarea şi menţinerea unui climat de linişte în zonă, iar în interiorul locuinţei au intrat 3 poliţişti care au însoţit procurorul de caz şi reprezentanţi ai DGASPC", mai precizează Poliţia.

Poliţiştii din Mehedinţi au făcut, vineri, o percheziţie domiciliară la o familie din Baia de Aramă, pentru a lua o fetiţă de 8 ani.

Potrivit presei locale, fetiţa se numeşte Sorina şi a fost crescută de un asistent maternal de aproape şapte ani. Fetiţa ar fi fost înfiată de o familie din America, cu cetăţenie română, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Craiova.

Acţinea de vineri a fost filmată de apropiaţii familiei care a crescut fetiţa, iar imaginile au fost postate pe Facebook, stârnind un val de recaţii negative.

Pe imagini se poate vedea cum fetiţa plânge, se ascunde în spatele femeii, se prinde de hainele acesteia şi strigă ”mami, nu vreau să plec”.

Sute de persoane au comentat, cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.