Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul ia în calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile, extinderea votului prin corespondenţă şi alte măsuri care să contribuie la o mai bună desfăşurare a procesului de vot. "Ne-am bucura dacă din partea preşedintelui României şi a partidelor de opoziţie, am avea un proiect concret pe care să şi le asume şi care să rezolve problemele din diaspora pentru că cel mai uşor este să critici, mai greu este să vii cu soluţii", a spus Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dăncilă a afirmat că a cerut Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Afacerilor Externe să analizeze desfăşurarea votului de la 26 mai pentru a stabili ce nu a mers bine şi care sunt soluţiile pentru asigurarea dreptului de vot. 
 
"Aşa cum ştiţi, imediat după alegerile europarlamentare, am cerut Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Afacerilor Externe să analizeze organizarea şi desfăşurarea votului, ce nu a mers bine şi care sunt soluţiile pentru a asigura dreptul la vot al cetăţenilor. Avem în lucru, într-un stadiu avansat, un pachet de măsuri pentru îmbunătăţirea procesului electoral astfel încât cetăţenii din ţară şi în afara graniţelor să-şi poată exercita dreptul la vot în condiţii cât mai bune”, a afirmat Dăncilă.
 
Premierul a precizat că Guvernul ia în calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile şi extinderea votului prin corespondenţă. 
 
"Luăm în calcul prelungirea duratei votului pe mai multe zile, extinderea votului prin corespondenţă şi orice alte măsuri care să contribuie la o mai buna desfăşurare a procesului de vot. Salut iniţiativa Parlamentului României de a institui o comisie pentru îmbunătăţirea legislaţiei electorale şi vreau să transmit un mesaj ferm. Guvernul are toate deschiderea pentru dialog şi consultare cu toate instituţiile publice şi cu factorii interesaţi în găsirea soluţiilor cele mai potrivite pentru asigurarea dreptului la vot”, a precizat primul-ministru.
 
Dăncilă a mai spus că s-ar bucura dacă ar avea din partea preşedintelui României şi a partidelor de opoziţie un proiect concret pentru rezolvarea problemelor privind votul din diaspora.
 
"Ne-am bucura dacă din partea preşedintelui României şi a partidelor de opoziţie, am avea un proiect concret pe care să şi le asume şi care să rezolve problemele din diaspora pentru că cel mai uşor este să critici, mai greu este să vii cu soluţii. De asemenea, aşa cum am spus şi în Parlament la dezbaterea moţiunii, în situaţia în care opoziţia şi preşedintele vor considera că este nevoie de suplimentarea numărului secţiilor de votare, guvernul va oferi finanţarea necesară organizării de noi secţii”, a explicat Viorica Dăncilă.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri, Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să fie adoptat de Parlament în actuala sesiune parlamentară, astfel încât situaţiile precum cele de la votul din 26 mai, când mai mulţi alegători nu au putut vota, să fie evitate.
 
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, în legătură cu scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis, că Parlamentul a înfiinţat Comisia parlamentară pentru legile electorale, iar în aceeaşi zi va discuta cu liderii grupurilor parlamentare pentru a stabili programul acesteia şi când să fie convocată sesiunea extraordinară. Ciolacu a spus că variantele de lucru sunt votul prin corespondenţă şi prelungirea timpului de vot.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.