Mexicul a ratificat noul acord de liber-schimb nord-american (USMCA/AEUMC) cu Canada şi Statele Unite, devenind astfel prima ţară care dă undă verde acestui tratat, în pofida unor recente tensiuni cu Washingtonul în domeniul imigraţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul a fost aprobat de Senatul mexican cu 114 voturi la patru şi trei abţineri şi transmite ”un mesaj clar în favoarea unei economii deschse şi unei integrări economice aprofundate în regiune”, s-a felicitat Ministerul Economiei într-un comunicat.

”Asta înseamnă investiţii străine în Mexic, locuri de muncă în Mexic, un acces la piaţa americană a produselor noastre”, a comentat preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

Preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe omologul său mexican pentru acest vot. ”Felicitări preşedintelui Lopez Obrador. Mexicul a votat pentru a ratifica AEUMC cu o mare majoritate. Este momentul ca Congresul să facă la fel aici”, a scris Trump pe Twitter.

Acest nou tratat a fost încheiat între cele trei ţări la 30 septembrie, în urma unor negocieri dure, iar apoi semnat la 30 noiembrie. Textul aşteaptă în continuare să fie ratificat în Canada şi Statele Unite.

”AEUMC oferă securitate investitorilor, consumatorilor şi producătorilor pentru a continua să mizeze pe o economie mexicană integrată într-o Americă de Nord viguroasă economic”, a adăugat ministerul mexican.

Reprezentantul american al Comerţului Robert Lighthizer a apreciat că ratificarea Mexicului constituie ”un pas înainte crucial”. El s-a declarat încrezător, cu o zi înainte, în progrese în acest domeniu, ”în cursul săptămânilor viitoare”.

În Canada, ratificarea pare asigurată, însă Guvernul canadian pare să aştepte ca Statele Unite să avanseze în dosar pentru a face la fel.

Acest nou text urmează să înlocuiască Acordul de liber-schimb nord-american (NAFTA/Alena), în vigoare din 1994, însă dur criticat de către preşedintele american Donald Trump. El urmează să permită celor trei ţări să continue schimburi în valoare de miliarde de bunuri şi servicii fără taxe vamale.

Ratificarea de către Mexic ridica puţine îndoieli, în contextul în care Nafta a contribuit la transformarea ţării într-o putere exportatoare în ultimii 25 de ani.

Ea are loc însă într-un context tensionat între Ciudad de Mexico şi Washington în problema imigraţiei clandestine.

Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei clandestine vârful de lance al preşedinţiei sale, a exercitat presiuni asupra vecinului său, la sfârşitul lui mai, ameninţând să impună taxe vamale tuturor produselor mexicane importate în Statele Unite.

La 7 iunie, la finalul unor negocieri aprige, cele două ţări au ajuns la un acord. Mexicul s-a angajat să consolideze controlul la frontiera sa cu Guatemala, în sudul ţării, şi să accelereze trimiterea înapoi a unor imigranţi din America Centrală în ţările lor, unde să aştepte să le fie soluţionate cererile de azil în Statele Unite.

Acordul poate fi revuzuit în termen de 45 de zile, în cazul în care valul de imigranţi care travrsează Mexicul către frontiera americană nu este oprit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.