Pompierii au intervenit în 21 de localităţi din 15 judeţe, pentru a salva persoane şi a evacua apa din locuinţele şi gospodăriile afectate de inundaţii în urma ploilor şi furtunilor de miercuri şi din cursul nopţii, arată IGSU. Cincisprezece persoane, între care şi trei copii, au fost evacuate dintr-un cartier din Piatra Neamţ, după ce locuinţele lor au fost inundate, municipiul aflându-se în acea perioadă sub Cod roşu de fenomene periculoase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în urma ploilor de miercuri şi din noaptea de miercuri spre joi, pompierii au intervenit pentru a salva persoane surprinse de apă şi pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.
 
Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate intervenţii în 21 de localităţi din judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Caraş-Severin, Constanţa, Gorj, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Tulcea şi Vâlcea.
 
 
Echipajele de pompieri au acţionat pentru evacuarea apei din cinci case, 37 de beciuri şi peste 80 de anexe şi alte spaţii în care s-au produs inundaţii. Totodată, din cauza vântului puternic, patru acoperişuri au fost desprinse de pe clădiri, iar 6 copaci au fost doborâţi pe carosabil, fiind avariate 18 autoturisme.
 
FOTO: ISU Neamţ
FOTO: ISU Neamţ
 
Cele mai semnificative efecte au avut loc în judeţul Neamţ, unde efectivele ISU au acţionat pe toată durata nopţii pentru evacuarea apei acumulate în gospodării şi pe străzile din municipiul Piatra Neamţ. Pompierii au salvat două persoane care au rămas blocate în autoturism după creşterea nivelului pârâului Potocina. De asemenea, 15 persoane din zona Văleni – municipiul Piatra Neamţ au fost evacuate şi cazate pe timpul nopţii într-un spaţiu al autorităţilor locale, urmând ca pe parcursul acestei zile să revină la casele lor. 
 
Reprezentanţii ISU Neamţ precizează că printre cele 15 persoane evacuate se află şi trei copii.

Potrivit reprezentanţilor ISU Neamţ, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de codul roşu de fenomene meteo periculoase, începând de miercuri, ora 22:15, a fost activată grupa operativă, iar în sprijinul pompierilor din Piatra Neamţ au fost chemate echipaje de la Detaşamentele de pompieri Roman şi Târgu Neamţ. De asemenea, au fost solicitate forţe şi de la ISU Iaşi, ISU Vaslui şi ISU Suceava, având în vedere multitudinea situaţiilor de urgenţă create de manifestarea fenomenelor periculoase. În mai multe zone din municipiu au fost inundate 24 de gospodării, mai multe străzi şi terenuri agricole, patru poduri fiind afectate şi 15 punţi distruse.

De asemenea, pentru îndepărtarea aluviunilor de pe carosabil pe strada Tineretului şi anexa Văleni s-a intervenit cu utilaje de la SC Publiserv SA şi de la Primăria Dumbrava Roşie.

Încă de la apariţia primelor situaţii de urgenţă generate de ploi, IGSU a dislocat în sprijinul pompierilor de la ISU Neamţ mai multe echipaje din judeţele Iaşi, Suceava şi Vaslui. Şi la această oră, salvatorii din judeţul Neamţ acţionează cu motopompele pentru evacuarea apei din gospodării şi pentru evaluarea situaţiei produse în urma viiturilor de noaptea trecută. 
 
FOTO: ISU Satu Mare
FOTO: ISU Satu Mare
 
În urma instituirii Codurilor Portocalii şi Roşii de meteorologi şi hidrologi, unităţile IGSU au transmis 26 de mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul Ro-Alert, care au vizat măsuri preventive pentru localităţi din judeţele Alba, Arad, Bacău, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj şi Tulcea.
 
În continuare, toată ţara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată, averse, vijelii şi căderi de grindină. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situaţii de urgenţă. În funcţie de evoluţia situaţiei din teren, salvatorii pot acţiona imediat cu motopompe de mare capacitate pentru evacuarea apei din locuinţe, precum şi cu bărci de salvare pentru recuperarea persoanelor surprinse de viituri.
 
FOTO: ISU Satu Mare
FOTO: ISU Satu Mare
 
Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă, IGSU cetăţenilor ca, pe timpul manifestării vântului puternic şi căderilor de grindină, să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia.
 
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube, parcarea autoturismelor se va face în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.