Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, în legătură cu scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis, că Parlamentul a înfiinţat Comisia parlamentară pentru legile electorale, iar astăzi va discuta cu liderii grupurilor parlamentare pentru a stabili programul acesteia şi când să fie convocată sesiunea extraordinară. Ciolacu a spus că variantele de lucru sunt votul prin corespondenţă şi prelungirea timpului de vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În plenul reunit de ieri s-a constituit comisia comună, în seara asta apare în Monitorul Oficial şi de mâine această comisie este operaţională. Este de datoria mea ca preşedinte al Camerei Deputaţilor să stau de vorbă cu liderii grupurilor politice şi împreună să stabilim un calendar şi să vedem dacă ne încadrăm în această sesiune sau dacă facem o sesiune extraordinară. Din punctul meu de vedere, şi aici este o discuţie dacă prelungim această sesiune sau dacă facem mai devreme de sesiunea din septembrie, în funcţie şi de concediile sau de activităţile din teritoriu ale colegilor. (...) În cursul zilei de azi o să-i contactez telefonic pe toţi liderii de grup şi o să încercăm să creionăm un parcurs normal, democratic. Este pentru prima oară când toate forţele politice, şi Guvernul, şi Prezidenţia (Preşedinţia - n.r.) suntem de acord că trebuie de urgenţă iniţiată o modificare legislativă”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament.

El a spus că se va discuta, probabil, pe două variante: votul prin coprespondenţă şi prelungirea timpului de vot.

„Am dori să evităm, cel puţin din punctul meu de vedere şi al grupului PSD, să evităm votul electronic în acest moment. Consider că nu suntem pregătiţi încă pentru votul electronic”, a precizat Ciolacu.

În privinţa votului anticipat, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Aici trebuie văzută şi legea. În SUA de exemplu se poate face campanie electorală şi în ziua votului. (...) La noi campania electorală se termină vineri la ora 24.00. Prelungirea timpului de vot, cum cred eu acuma, ar fi să se voteze şi sâmbătă, şi duminică, ceea ce mi se pare total normal, dar nu sunt expert în constituţionalitate, există o instituţie care se ocupă de acest lucru şi aşteptăm punctul de vedere şi al dânşilor”.

El a spus că poate şi administrativ ar trebui modificate unele lucruri, menţionând varianta de a se vota în „hăli”.

„Am văzut şi nişte paralele prin presă cu voturi în alte ţări. De exemplu în Turcia, unde sunt câte 110 cabine de vot. Poate găsim şi noi şi abordăm nu neapărat în spaţiile... dar astea sunt lucruri tehnice, care ţin, nu de legislaţie, de Guvern. Poate lăsăm nişte locuri mai mari, nişte hăli (hale - n.r.), şi atunci lucrurile sunt mult mai... Ar trebui schimbată un pic, să ieşim din şanţul în care tot stăm prizonieri şi să ne schimbăm puţin optica”, a afirmat Ciolacu.

Preşedintele Camerei a precizat că în scrisoare preşedintelui Iohannis sunt multe lucruri care ţin de Guvern.

„Preşedintele României spune că Guvernul ar trebui să vină cu proiectul de lege. O să mă sfătuiesc şi cu dna prim-ministru, şi cu liderii, poate facem noi proiectul de lege şi atunci câştigăm nişte timpi. Ca să intre în Guvern, ştiţi cum este. Nu se poate da OUG”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a evitat să se pronunţe în privinţa declaraţiei lui Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional şi purtătorul de cuvânt al PSD, despre înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind posibila fraudare a alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut miercuri, Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să fie adoptat de Parlament în actuala sesiune parlamentară, astfel încât situaţiile precum cele de la votul din 26 mai, când mai mulţi alegători nu au putut vota, să fie evitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.