Curtea Constituţională moldoveană a anulat cele şase hotărâri prin care declara neconstituţionale hotărâri ale Parlamentului referitoare la alegerea lui Zinaida Greceanîi drept preşedintă a legislativului, învestirea lui Maia Sandu ca premier şi suspendarea lui Iogor Dodon din funcţia de preşedinte al ţării, relatează Deschide.md.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se revizuiesc şi se anulează decizia Curţii Constituţionale nr. 83 din 7 iunie 2019, hotărârea Curţii Constituţionale nr.13 din 8 iunie 2019, hotărârea Curţii Constituţionale nr.14 din 8 iunie 2019, hotărârea nr.15 din 8 iunie 2019, avizul Curţii Constituţionale nr.1 din 9 iunie 2019 şi avizul Curţii Constituţionale nr.2 din 9 iunie 2019”, a anunţat sâmbătă preşedintele CC Mihai Poalelungi.

La baza acestei hotărâri se află „demersul judecătorilor Curţii Constituţionale şi decizia plenului Curţii Constituţionale prin care s-a admis revizuirea actelor Curţii”, a precizat el.

Această hotărâre nu poate fi atacată şi intră în vigoare la data publicării în Moniorul Oficial moldovean.

CC şi-a anunlat astfel hotărârile prin care stabilea, la 7 iunie un termen-limită al învestirii Guvernului, prin care declara neconstituţionale deciziile Parlamentului cu privire la alegerea Zinaidei Greceanîi spaeker (preşedintă) a Legislativului şi cu privire la învestirea Guvernului cpndus de maia Sandu.

Curtea a anulat totodată suspendarea lui Dodon, în urma căreia Pavel Filip a promulgat decreatul privind dizolvarea Parlamentului şi a convocat alegeri parlamentare anticipate la 6 septembrie.

Preşedintele moldovean prorus a salutat aceste anulări.

TToate interpretările juridice defectuase care au dus la instituirea crizei politice şi instituţionale în Republica Moldova au fost înlăturate. Criza politică şi constituţională a fost depăşită. Cu Doamne ajută!”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.