Şefa Executivului din Hong Kong a anunţat sâmbătă suspendarea proiectului de lege vizând să autorizeze extrădările către China, aflate la originea unor manifestaţii în masă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul a decis să suspende procedura de amendare legislativă”, a declarat Carrie Lam pentru presă, după o săptămână de proteste fără precedent în fosta colonie britanică.

Hong Kongul s-a confruntat miercuri cu cele mai grave violenţe politice de la retrocedarea sa către China, în 1997. Zeci ce mii de protestatari au fost dispersaţi de poliţia antirevoltă cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacromogene.

Un milion de persoane au manifestat duminică împotriva acestui proiect de lege care, porivit criticilor săi, ar plasa populaţia la mâna sistemului judiciar din China - opac şi aflat sub influenţa Partidului Comunist unic.

Opoziţia faţă de proiectul de lege reuneşte avocaţi, organizaţii juridice influente, lideri din industrie, camere de comerţ, jurnalişti, activişti şi diplomaţi occidentali.

În faţa opoziţiei cauzate de proiectul de lege, Carrie Lam, conducătoarea Executivului favorabil Beijingului al Hong Kongului, s-a confruntat în ultimele zile cu îndemnuri la abandonarea proiectului, inclusiv din tabăra sa.

Într-o conferinţă de presă, sâmbătă, ea a anunţat că lucrările cu privire la proiect urmează să fie suspendate şi a adăugat că nicio dată nu a fost stabilită în vederea reintroducerii acestuia pe agendă.

”Consiliul (Legislativ, LegCo) va înceta să lucreze la proiectul de lege până când vom încheia să comunicăm şi să auzim opiniile”, a declaart ea. ”Nu intenţionăm să stabilim o dată limită în acest sens”.

Ea a reiterat că, în opinia sa, această lege ar fi necesară în vederea împiedicării pieţei financiare asiatice să devină un refugiu al unor infractori, însă a recunoscut că administraţia sa a subestimat opoziţia populară.

”Sunt profund întristată şi regret că deficienţele muncii noastre şi alţi factori au provocat controverse importante şi conflicte în societate, după o perioadă de doi ani de relativ calm”, a declaart ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.