Societatea civilă rusă şi-a reluat conflictul obişnuit cu Kremlinul, marcat prin peste 420 de arestări la Moscova, la o zi după eleiberarea-surpriză a jurnalistului rus Ivan Golunov, care a provocat speranţa unei deschideri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În contrast cu clemenţa neobişnuită de care au dat dovadă zilele trecute, autorităţile nu au întârziat să pună capăt marşului organizat miercuri în centrul capitalei ruse contra abuzurilor poliţiei şi neautorizat de primărie.

Cel puţin 423 de manifestanţi au fost arestaţi - inclusiv mai mulţi jurnalişti şi organizatorii marşului -, a anunţat ONG-ul OVD-Info, specializat în monitorizarea arestărilor.

Această manifestaţie a avut loc în urma unei mobilizări aproape fără precedent a societăţii civile, în vederea obţinerii eliberării, marţi, a lui Ivan Golunov, un jurnalist de la site-ul independent de ştiri Meduza.

Reputat prin anchetele sale cu privire la corupţia elitelor şi infracţiunilor în sectoare opace şi mafiote - precum microcreditul sau pompele funebre -, Golunov a fost acuzat de trafic de droguri, acuzaţii ”fabricate piesă cu piesă” şi în final abandonate.

La marş au participat peste 1.000 de persoane şi s-au operat arestări deosebit de violente, au constatat jurnalişti AFP. Poliţia a mers până la închide accesul publicului în Piaţa Roşie, una dintre principalele artere din centrul capitalei, un parc popular.

Mai multe persoane arestate -  inclusiv un fotograf de presă - au declarat că au fost bătute de către poliţişti, care le-au refuzat accesul la un medic, potrivit OVD-Info.

”DISPREŢ FAŢĂ DE SOLIDARITATE”

Între persoanele arestate se află şi principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care a făcut obiectul multor proceduri judiciare şi detenţii în ultimii ani. El risca până la 30 de zile de închisoare, însă a fost eliberat miercuri seara.

”Puterii îi este teribil de frică de demonstrarea solidarităţii fantastică şi unanimă în cazul Golunov. Este, aşadar, important pentru ei să distrugă mai întâi solidaritatea generală, apoi să-i intimideze şi încarcereze pe cei care insistă”, a declarat Navalnîi pe Twitter.

Mai mulţi jurnalişti au fost de asemenea arestaţi, iar unii au fost eliberaţi câteva ore mai târziu. Potrivit Meduza, unul dintre corespondenţii săi a fost reţinut în timp ce se plângea de reprimarea poliţiei într-o convorbire la telefon cu viceprimarul Moscovei.

ONG-ul Amnesty International (AI) a denunţat, într-un comunicat ”dispreţul” autorităţilor ruse faţă de ”solidaritate şi drepturi” şi a cerut ”eliberarea imediată şi necondiţionată” a persoanelor arestate - la fel ca şi Consiliul Europei (CoE), care a îndemnat la respectarea ”dreptului de întrunire”.

Kremlinul declara marţi că se teme că marşul putea ”să jeneze atmosfera festivă” de miercuri - o sărbătoare publică a independenţei Rusiei faţă de URSS.

”IMPUNITATE TOTALĂ”

Arestat la 6 iunie, la Moscova, de către poliţişti care susţineau că au descoperit în rucsacul său, iar apoi în apartamentul său importante cantităţi de droguri, Ivan Golunov a fost plasat în arest la domiciliu sâmbătă, după care a fost disculpat şi eliberat miercuri - un pas înapoi extrem de rar al autorităţilor ruse.

Jurnalistul în vârstă de 36 de ani şi-a exprimat speranţa să se facă lumină cu privire la ceea ce s-a întâmplat şi a dat asigurări că va continua să-şi facă meseria ca înainte.

O anchetă a fost deschisă cu privire la faptele unor poliţişti care l-au arestat pe Golunov, suspendaţi din funcţii pe timpul anchetei, iar doi reprezentanţi de rang înalt ai Poliţiei Moscovei urmau să fie destituiţi.

Este vorba despre un deznodământ ieşit din comun în Rusia, unde serviciile de securitate şi poliţie sunt acuzate adesea de faptul că ”fabrică în totalitate” cazuri cu droguri cu scopul de a se debarasa de voci critice sau pur şi simplu pentru a-şi atinge cotele lunare de arestări.

Organizaţia Reporters sans frontières (RSF) a salutat ”nivelul istoric al presiunii societăţii civile ruse” ce a permis eliberarea lui Ivan Golunov, dar a amintit că alţi şase jurnalişti sunt încarceraţi în continuare în Rusia sub diverse acuzaţii.

”Arestarea lui Ivan Golunov pune în lumină impunitatea totală de care se bucură poliţiştii corupţi”, subliniază RSF într-un comunicat. ”Comportamentul lor a şocat Moscova, însă el este destul de obişnuit în restul Rusiei”.

Cazul jurnalistului a provocat o undă de solidaritate rară, de la ruşi simpli, ziare independente şi până al presa de stat, artişti şi oficiali politici de rang înalt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.