Preşedintele american Donald Trump a anunţat că trimite trupe suplimentare în Polonia, criticând din nou Germania - ”ostatica” în ochii săi a Moscovei din cauza aprovizionării sale energetice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locatarul Casei Albe nu a anunţat înfiinţarea unei baze militare permanente, aşa cum voia Varşovia, însă a menţionat în trecere trimiterea a aproximativ 1.000 de militari suplimentari, după ce a evocat iniţial 2.000 de militari suplimentari, în Biroul Oval.

”Va fi o prezenţă în timp care, sperăm, va creşte treptat”, a subliniat Trump, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Andrzej Duda, care s-a angajat să dezvolte şi susţină finanţarea infrastructurilor necesare în vederea facilitării ”unei prezenţe americane sporite”.

Care ar fi nivelul de dorit al trupelor americane în Polonia? l-a întrebat un jurnalist pe Duda. ”I-ar plăcea să aibă 250.000...”, i-a răspuns Trump, provocând un val de râsete.

Aproximativ 5.000 de militari americani efectuează deja rotaţii pe teritoriul polonez, în cadrul operaţiunilor NATO.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a salutat anunţul american, în care vede ”angajamentul puternic” al Statelor Unite faţă de securitatea Europei şi ”forţa legăturilor transatlantice”.

Trump a precizat că militari urmează să fie transferaţi probabil din Germania unde, a subliniat el, sunt staţionaţi în prezent 52.000.

El a profitat de ocazie pentru a da note proaste. ”Germania nu face ceea ce ar trebui să facă faţă de NATO, Polonia îşi respectă angajamentele”, a declarat el, înainte să denunţe din nou proiectul controversat de gaziduct între Rusia şi Germania.

Acest proiect provoacă în continuare furia Statelor Unite, care acuză Germania că-şi creşte dependenţa de gaze naturale ruse şi exercită presiuni asupra Berlinului să importe gaze naturale lichefiate americane.

”Cred că Germania comite o greşeală enormă făcându-se atât de dependentă de acest gazoduct”, a tunat Trump.

Locatarul Casei Albe, care a sugerat că ar putea să se ducă din nou în Polonia în toamnă, a mai anunţat că Polonia a comandat aproximativ 30 de avioane americane de vânătoare de tip F-35. La puţin timp după aceea, unul dintre acste avioane ”invizibile” pe radar a survolat Casa Albă, pentru a marca ocazia.

”MI-AU PLĂCUT MEREU POLONEZII”

Această nouă întâlnire între cei doi lideri este un simbol puternic pentru Guvernul conservator polonez, care denunţă cu regularitate ”comportamentul agresiv” al Rusiei, mai ales după anexarea în 2014 a Peninsulei ucrainene Crimeea.

În prima sa întâlnire cu Trump la Washington, la sfârşitul lui 2018, Duda a propus să cheltuie peste două miliarde de dolari în vederea înfiinţării unei baze militare americane permanente pe teritoriul polonez, sugerând să fie numită ”Fort Trump”.

Însă Pentagonul s-a arătat până acum reticent faţă de această idee. subliniind că spaţiile propuse de către Guvernul polonez nu sunt suficient de mari să permită un antrenament adecvat al militarilor americani, din cadrul artileriei.

Se teme Trump de amplificarea tensiunilor cu Moscova în cazul unei consolidări a prezenţei americane? ”Sper că Rusia va tratat Polonia cu respect, aşa cum o fac toate celelalte ţări din lume”, a răspuns el.

”Mi-au plăcut mereu polonezii. Ei sunt foarte harnici, sunt inteligenţi, le place ţara lor şi le place şi ţara noastră”, a adăugat el.

NATO şi-a sporit capacităţile în domeniul Apărării pe flancul său de est, după anexarea Crimeei de către Rusia şi în urma rolului pe care i l-a imputat Rusiei în Războiul din Ucraina.

Grupuri tactice au fost desfăşurate în cele trei ţări baltice şi Polonia, iar NATO ia măsuri pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de reacţie în cazul unei incursiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.