Femeile din Elveţia plănuiesc să iasă pe străzi vineri într-o grevă naţională care are ca scop aducerea la lumină palmaresul slab al ţării privind apărarea drepturilor femeilor şi familiilor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Sub sloganul „Salariul, timpul, respect!”, evenimentul de vineri este similar cu greva care a avut loc în 1991, cu cinci ani înainte să fie implementat Actul Egalităţii de Gen în Elveţia.
 
Acea lege a interzis discriminarea la locul de muncă şi hărţuirea sexuală şi a oferit protecţie femeilor faţă de prejudecăţi şi a împiedicat angajatorii să dea afară femeile însărcinate sau din motive ce ţin de starea civilă sau gen.
 
Însă peste 20 de ani mai târziu, femeile susţin că au salarii mai mici decât bărbaţii iar competenţele le sunt puse la îndoială constant.
 
„Cred că a venit timpul să luăm în sfârşit măsuri pentru ca femeile să participe şi ele în sferele importante, unde se iau deciziile şi să îşi apere interesele la toate nivelurile societăţii”, a declarat Adele Thorens, o politiciană din Partidul Verzilor.
 
Organizatorii susţin că greva are ca scop aducerea în discursul public unor probleme precum salariile mai mici ale femeilor, recunoaşterea îngrijirii la domiciliu ca fiind un job, violenţa împotriva femeilor, mai multe femei în poziţii de putere şi o politică privind familiile mai echitabilă.
 
În şcolile din Zurich, profesorii vor face grevă pentru salarii mai bune în meseriile dominate de femei şi pentru un echilibru între viaţa de familie şi cea profesională, cerând taţilor să ia copiii mai devreme de la şcoală sau vor lăsa copiii în grija bărbaţilor.
 
Femeile câştigă în Elveţia în medie cu 20% mai puţin decât bărbaţii. Deşi acest procent a scăzut cu o treime faţă de 1991, diferenţele discriminatorii – adică acelea care nu pot fi explicate prin rang sau rol – s-au înrăutăţit din 2000, conform Biroului Federal de Statistici.
 
„Facem grevă pentru că femeile câştigă mai puţin pentru aceeaşi muncă, nu sunt luate în seamă pentru promovări, nu sunt reprezentate la nivel executiv şi pentru că în general meseriile dominate de femei nu sunt plătite corespunzător”, au informat organizatorii, Colectivul Femeilor în Grevă din Zurich, într-un comunicat.
 
Colectivul a precizat că birourile sale temporare au fost inundate de vizitatori iar sute de persoane, printre care şi bărbaţi, au trimis emailuri în care îşi exprimau solidaritatea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.