Opozantul rus Aleksei Navalnîi şi aproximativ alte 100 de persoane au fost reţinute miercuri, la Moscova, la o manifestaţie prin care cereau sancţionarea poliţiştilor pe care-i acuză că au ”fabricat” un dosar împotriva jurnalistului Ivan Golunov, potrivit unor observatori, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit organizaţiei OVD-Info, specializată în monitorizarea arestărilor, cel puţin 94 de manifestanţi au fost arestaţi în timpul acestui marş de denunţare a felului în care a acţionat poliţia în acest scandal, ce a provocat o mobilizare aproape fără precedent a societăţii civile.

Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat în centrul Moscovei, iar aproximativ 100 la Sankt Petesburg, al doilea cel mai important oraş din ţară, au constatat jurnalişti AFP.

”Ceea ce s-a întâmplat cu Ivan Golunov se întâmplă în fiecare zi în ţară. Sunt tone de (false) poveşti cu droguri ca asta. Noi am avut şansa ca el să fie eliberat, dar este doar o victorie mică. Războiul nu a fost câştigat”, a declarat pentru AFP Egor, un manifestant în vârstă de 15 ani, care purta un tricou cu inscripţia ”Eu sunt Ivan Golunov”.

”Am venit aici pentru că mai sunt multe persoane deţinute în mod nedrept. Sunt multe cazuri nedrepte”, a subliniat Liudmila, o pensionară ingineră, în vârstă de 83 de ani.

Arestat joi, la Moscova, de către poliţişti care au afirmat că au descoperit în rucsacul său, iar apoi în apartamentul său importante cantităţi de droguri, Ivan Golunov a fost plasat în arest la domiciliu sâmbătă, după care a fost disculpat şi eliberat marţi - un recul extrem de rar al autorităţilor ruse.

Jurnalistul în vârstă de 36 de ani, care lucrează pentru site-ul independent de ştiri Meduza, şi-a exprimat speranţa să se facă lumină cu privire la ceea ce s-a întâmplat şi a dat asigurări că va continua să ancheteze cu privire la corupţie în rândul elitelor şi infracţiunilor unor structuri mafiote.

O anchetă a fost deschisă cu privire la felul în care au acţionat poliţiştii ce l-au arestat pe Golunov, suspendaţi din funcţii pe timpul investigaţiilor, iar reprezentanţi de rang înalt din cadrul Poliţiei Moscovei urmează să fie destituiţi.

Este vorba despre un deznodământ practic fără precedent în Rusia, unde serviciile de securitate şi poliţia sunt adesea acuzate că ”fabrică” cazuri implicând droguri cu scopul de a se debarasa de voci critice sau pentru a-şi îndeplinipur şi simplu ”cota” lunară de arestări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.