Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că obiectivul partidului este să depună moţiunea de cenzură într-un termen cât mai scurt, dacă este posibil chiar miercuri, astfel încât să se intre cât mai rapid în procedura de prezentare a moţiunii, de dezbatere şi de votare a ei. El a menţionat că se negociază cu USR, PMP, PRO România, UDMR şi individual cu parlamentari de la PSD şi ALDE. Premierul Viorica Dăncilă, care este şi preşedinte interimar al PSD, spune că parlamentarii formaţiunii vor asigura cvorumul, dar nu vor vota la moţiunea de cenzură. Ea afirmă că rămâne la latitudinea deputaţilor şi senatorilor dacă rămân în bănci în timpul votului sau ies din sală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dăncilă, despre moţiunea de cenzură: Parlamentarii PSD vor asigura cvorumul, dar nu vor vota

"Am purtat negocieri cu toate formaţiunile politice: USR, PMP, PRO România, UDMR. Sigur că discuţiile continuă până la depunerea moţiunii de cenzură. Obiectivul nostru este să depunem moţiunea de cenzură într-un termen cât mai scurt, dacă este posibil în cursul zilei de mâine (miercuri -n.r.) astfel încât să se intre cât mai rapid în procedura de prezentare a moţiunii, de dezbatere şi de votare a ei. V-am spus că negocierile continuă cu toţi parlamentarii, individual, din PSD-ALDE şi de asemenea cu formaţiunile politice şi cu grupurile parlamentare din Parlamentul României", a declarat, marţi, după şedinţa Biroului Executiv al PNL, Ludovic Orban.

El a adăugat că orice discuţie ulterioară va depinde de reuşita moţiunii.

"Eu cred că în momentul de faţă cel mai important este să convingem un număr de 233 de parlamentari că românii au decis clar prin votul din 26 mai că nu mai vor să fie conduşi de actuala coaliţie PSD-ALDE. Orice discuţie ulterioară va depinde de reuşita acestei moţiuni de cenzură, iar pentru Partidul Naţional Liberal mesajul cel mai puternic pe care l-am primit din partea cetăţenilor români şi pe care vrem să-l transpunem în fapt este să încheiem această guvernare care face rău românilor. Până în momentul de faţă avem un număr semnificativ de posibili votanţi ai moţiunii de cenzură, mai mare decât la celelalte moţiuni de cenzură şi că negocierile continuă", a spus Orban.

Întrebat despre alternativa la Guvernul Dăncilă cu care PNL vine dacă moţiunea trece, Orban a afirmat: "PNL este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării. Avem candidat la funcţia de prim-ministru, a fost votat în forurile statutare ale PNL. (…) Nu vrem acum noi să punem o condiţie în negocierile pentru moţiunea de cenzură prin sprijinirea premierului propus de PNL. Toate aceste lucruri vor fi negociate în cadrul aşezământului constituţional, în cadrul consultărilor care vor avea loc, declanşate de preşedintele României, care vor avea loc la Palatul Cotroceni şi acolo se va genera o formulă de guvernare. Suntem pregătiţi să ne asumăm răspunderea guvernării".

De asemenea, întrebat cum vor fi convinşi social-democraţii să voteze împotriva propriului lor guvern, Orban a spus că dacă aceştia menţin guvernul nu mai au şanse să fie realeşi în Parlament.

"Cu cât vor rămâne mai mult la guvernare, cu atât se vor duce mai jos, şi ei ca şi parlamentari nu vor mai avea şansa să fie vreodată realeşi, adică dacă menţin în funcţie acest guvern, pot să pună cruce carierei lor politice. Singura şansă de a mai salva ceva din partidele din care fac parte este aceea să înţeleagă foarte bine mesajul transmis de cetăţeni, care au votat o veritabilă moţiune de cenzură pe 26 mai împotriva actualului Guvern", a afirmat Orban.

În ceea ce priveşte candidatura Vioricăi Dăncilă la şefia PSD, Oorban a declarat: "Ţara arde şi Viorica Dăncilă se piaptănă. Asta e important pentru România? Important pentru România este să stopăm declinul dramatic provocat de actuala guvernare, degradarea imaginii României pe plan internaţional, să stopăm practic prăbuşirea economică care este provocată de acest Guvern. Astea sunt lucruri care ne preocupă pe noi, nu cine candidează la preşedinţia PSD. Oricine este preşedintele PSD, dacă îşi păstrează năravurile din ultimii 30 de ani, vor rămâne un partid toxic, un partid antidemocratic, antieuropean, un partid care acţionează împotriva interesului general al României".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.