Şeful diplomaţiei germane, aflat în vizită la Teheran, a îndemnat luni Iranul să especte Acordul nuclear de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi ”să menţină dialogul cu Europa”, în timp ce Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) se declară ”îngrijorată de creşterea tensiunilor”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Heiko Maas a făcut acest apel înaintea unei întâlniri - de aproximativ o oră - cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, care i-a criticat cu o zi înainte pe europeni, apreciind că ”nu sunt bine plasaţi să critice Iranul”.

”Am avut o discuţie serioasă, deschisă şi mai degrabă lungă”, a declarat Zarif într-o conferinţă de presă comună cu Maas.

”Împreună cu Germania şi Uniunea Europeană (UE) avem un scop comun, şi anume păstrarea (acordului nuclear), oprirea tensiunilor şi conflictelor în regiune şi (să permitem) poporului iranian să beneficieze” de pe urma acestui acord, a adăugat el.

În contextul în care Iranul le reproşează europenilor că nu se ridică la înălţimea angajamentelor pe  care şi le-au asumat prin pactul încheiat  la Viena în 2015, Maas a declarat înaintea întâlnirii că acest acord este ”de o importantă capitală” capitală pentru Europa. ”Noi nu vrem ca iranul să dispună de armament nuclear”.

În opinia sa, Germania şi partenerii săi europeni ”au depus un maximum de eforturi pentru a-şi îndeplini angajamentele” asumate prin acest acord, ameninţat după ce Statele Unite au decis să se retragă unilateral din el în mai 2018 şi să restabilească o serie de sancţiuni economice punitive impuse Republicii islamice.

După retragerea americană, Germania este împreună cu Franţa, Regatul Unit, Rusia şi China, unul dintre statele încă parte la acest acord.

Potrivit acordului, Iranul s-a angajat să nu caute vreodată să se doteze cu bomba atomică şi a acceptat să-şi reducă drastic programul nuclear, în schimbul ridicării unei părţi a sancţiunilor economice internaţionale care-i asfixiau economia.

”ANGAJAMENT”

Însă, în faţa consecinţelor retragerii Washingtonului, Iranul a ameninţat, în mai, să renunţe treptat la acest pact, dacă partenerii săi, mai ales europeni, nu îl ajută să ocolească sancţiuni americane.

Republica islamică le-a dat ultimatum două luni europenilor, chinezilor şi ruşilor ”să-şi facă operaţionale angajamentele, mai ales în sectoarele petrolier şi bancar”.

Sancţiunile americane fac practic imposibilă vreo tranzacţie internaţională cu vreo bancă iraniană, iar măsuri recente adoptate de Washington vizează să împiedice întru totul Iranul să-şi exporte petrolul, principala sursă de venit a statului.

În lipsa unui răspuns satisfăcător până la 8 iulie, Iranul a ameninţat că încetează să mai respecte restricţii pe care le-a acceptat ”cu privire la nivelul îmbogăţirii uraniului” şi să-şi reia proiectul de construire a unui reactor cu apă grea la Arak (centru), suspendat conform Acordului de la Viena.

AIEA şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de această ”creştere a tensiunilor”.

”Sper că vom putea să găsim o modalitate de a (le) reduce (...) prin dialog”, a declarat directorul general AIEA Yukiya Amano, în deschiderea reuniunii trimestriale a Consiliului Guvernatorilor acestei agenţii ONU cu sediul la Viena.

În contextul în care mari întreprinderi europene sunt descurajate să întreţină vreo relaţie comercială cu Iranul, din cauza caracterului extrateritorial al sancţiunilor americane, UE a părut până acum dezarmată în a permite Iranului să obţină beneficii economice pe care ţara conta în baza acordului nuclear.

Parisul Berlinul şi Londra au lansat, la începutul anului, un mecanism de troc (”INSTEX”) menit să ajute Iranul, însă acesta nu a realizat vreo tranzacţie.

RACHETE BALISTICE

Un purtător de cuvânt al Ministrului iranian de Externe, Abbas Moussavi, a apreciat luni că europenii ”nu au putut sau nu au vrut să-şi respecte angajamentele” până acum. ”Este foarte regretabil”, a adăugat el.

Maas, care a efectuat anterior vizite în Iordania, Irak şi Emiratele Arabe Unite (EAU), a anunţat că vrea să discute cu Zarif despre rolul Iranului în regiune - pe care europenii îl consideră ”destabilizator”, şi anume în Siria şi Yemen - şi despre rachetele balistice iraniene.

Teheranul a respin vineri, din nou, ideea apărată de către preşedintele francez Emmanuel Macron a unui nou acord cu Iranul, care să-l lărgească pe cel de la Viena prin integrarea unor elemente care să limiteze activitatea balistică iraniană sau politica sa în vecinătate.

”Europenii nu sunt bine plasaţi să critice Iranul, inclusiv în chestiuni care nu au nimic a face cu” Acordul de la Viena, a apreciat duminică Zarif. El a argumentat că ”politicile Europei” în regiune n-au ”alt rezultat decât (...) să provoace pagube”.

În Yemen - unde Teheranul afirmă că-i susţine pe huthi, dar neagă că-i înarmează, aşa cum îl acuză Washingtonul şi Riadul -, Iranul denunţă cu regularitate vânzări de armament francez, britamic şi american către Arabia Saudită care, în opinia lui Zarif, se foloseşte de el ”entru a bombarda populaţia”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.