Doisprezece orfani francezi provenind din familii jihadiste au fost predaţi duminică unei delegaţii franceze, de către autorităţi kurde din Siria, a anunţat luni un ficial local, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Copiii, între care cel mai mare este în vârstă de zece ani, trăiau în tabere în nord-estul ţării, unde au fost adunate zeci de mii de persoane care au fugit din calea unor ofensive vizând ultimul bastion al grupării Statul Islamic (SI).

Oficiali kurzi au predat ”12 orfani francezi provenind din familii SI unei delegaţii a Ministerului francez al Afacerilor Externe”. a declarat Abdelkarim Omar, un reprezentant de rang înalt al Afacerilor Externe din cadrul administraţiei kurde.

El a anunţat că operaţiunea s-a desfăşurat duminică, în localitatea Ain Issa, în apropiere de frontiera cu Turcia, şi a adugat că doi orfani olandezi au fost de asemenea predaţi unei delagaţii guvernamentale din ţara lor.

Până în prezent, Franţa a repatriat o mână de orfani şi o fată în vârstă de trei ani.

Potrivit Quai d'Orsay, aproximativ 450 de cetăţeni francezi afiliaţi SI se află în închisoare sau sunt reţinuţi în tabere de refugiaţi.

După ce au cucerit ultimul fief islamist în estul Siriei, în urma unei ofensive susţinute de o coaliţie internaţională condusă de către Statele Unite, combatanţii kurzi şi arabi din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS) au proclamat, la 23 martie, înfrângerea ”califatului” SI.

Autorităţile kurde administrează tabere în nord-estul Siriei, în care trăiesc mii de soţii şi copii ai unor jihadişti străini.

De mai multe luni, ele reclamă repatrierea unor femei şi copii străini şi lucrează activ la acest dosar.

Doi americani şi şase copii, provenind din familii cu legături cu SI în Siria, au fost repatriaţi săptămâna trecută în Statele Unite.

Orfani au fost predaţi de asemenea Norvegiei, iar aproximativ 150 de femei şi copii au fost predaţi Uzbekistanului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.