Miniştrii de Finanţe din Grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii au convenit sâmbătă să stabilească reguli comune pentru eliminarea lacunelor legislative utilizate de companiile de tehnologie precum Facebook pentru a-şi reduce taxele corporative, potrivit proiectului de comunicat obţinut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Facebook, Google, Amazon şi alte companii de ttehnologie sunt criticate pentru că reduc nivelul taxelor prin înregistrarea profiturilor în state cu fiscalitate scăzută, indiferent unde se află consumatorii. Astfel de practici sunt considerate de mulţi drept incorecte.

Noile reglementări ar însemna taxe mai mari pentru companiile multinaţionale, dar şi că ţări precum Irlanda vor atrage mai greu investiţii străine directe prin intermediul impozitelor foarte scăzute.

”Salutăm cele mai recente progrese în rezolvarea provocărilor fiscale rezultate din digitalizare şi susţinem programul ambiţios care constă într-o abordare cu doi piloni. Ne vom dubla eforturile pentru o soluţie bazată pe consens, un raport final urmând să aibă loc în 2020”, potrivit comunicatului.

Marea Britanie şi Franţa s-au aflat printre cei mai vehemenţi susţinători ai propunerii de a taxa companiile mari de tehnologie care se concentrează pe îngreunarea transferării profitului în state cu jurisdicţii cu fiscalitate scăzută şi intruducerea unui nivel mini mde impozit.

Poziţia lor le-a pus în opoziţie cu Statele Unite, care şi-au exprimat îngrijorarea că firmele americane de internet sunt ţintite incorect într-o campanie amplă de actualizare a codului fiscal corporatist mondial.

”Statele Unite au îngrijorări semnificative legate de cele două taxe corporative propuse de Franţa şi Marea Britanie”, a declarat sâmbătă secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, la reuniunea de două zile a G20 din oraşul japonez Fukuoka.

Ulterior, Mnuchin a spus despre reforma fiscală: ”Se pare că avem un consens puternic”.

Marile companii de internet au afirmat că respectă reglementările fiscale, dar au plătit taxe puţine în Europa, de obicei canalizând vânzările către ţări precum Irlanda şi Luxembourg, care au regimuri fiscale scăzute.

Discuţiile din G20 referitoare la schimbarea codului fiscal se concentrează pe doi piloni.

Primul pilon stabileşte ca o companie să fie taxată în ţara unde sunt vândute produsele sau serviciile vândute, chiar dacă aceasta nu are o prezenţă fizică în ţara respectivă.

În cazul în care companiile vor găsi o soluţie pentru a înregistra profiturile în paradisuri fiscale sau în ţări cu fiscalitate scăzută, statele vor putea să aplice un impozit minim care vă fi stabilit în cadrul celui de-al doilea pilon.

Drumul către un acord este încă dificil din cauza dezacordului referitor la definiţia comună a unei afaceri digitale şi a modului de distribuire a autorităţii fiscale între diferite ţări.

G7 nu va emite un comunicat la o reuniune care va avea loc luna viitoare, potrivit unui oficial. Cu toate acestea, mai mulţi miniştri de Finanţe din G20 au spus sâmbătă că trebuie să se acţioneze rapid pentru a corecta codurile fiscale incorecte, în caz contrar autorităţile riscând să fie penalizate de alegători.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.