Aproximativ 3,3 milioane de persoane au fugit, de la sfârşitul lui 2015, de criza din Vinezuela, dintre care un milion din noiembrie, a anunţat vineri ONU, care i-a încredinţat Angelinei Jolie misiunea să evalueze, la frontiera cu Columbia, răspunsul umanitar de dat acestui ”exod”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ritmul ieşirilor este vertiginos”, au anunţat într-un comunicat comun Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională a Migraţiilor (OIM).

Organizaţiile de specialitate din cadrul ONU apreciază că, în total patru milioane de venezueleni au fost înregistraţi în străinătate - dintre care 695.000 au migrat înainte de ”sfârşitul lui 2015”.

Venezuela se confruntă de luni de zile cu o profundă criză politică, într-o luptă între peşedintele Nicolas Maduro şi opozantul Juan Guaido, care s-a proclamat preşedinte interimar şi a fost recunoscut de peste 50 de ţări, inclusiv de Statele Unite.

Această ţară este de asemenea pradă unei crize economice - agravată de un embargo petrolier şi sancţiuni financiare impuse de Washington, cu scopul de a-l îndepărta pe Maduro de la putere - şi suferă de penurii de hrană şi medicamente.

Actriţa americană Angelina Jolie, ambasadoare UNHCR a bunăvoinţei, a fost trimisă vineri într-o misiune de douăzile la frontiera Columbiei cu Venezuela, pentru a evalua răspunsul umanitar faţă de acest ”exod”, considerat de ONU drept deplasarea de persoane cea mai masivă din istoria recentă a Americii Latine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.