Şeful Poliţiei din New York a prezentat - pentru prima oară - scuze pentru violenţele poliţiştilor împotriva comunităţii homosexuale, în timpul revoltelor istorice de la Stonewall, în iunie 1969, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce s-a întâmplat nu ar fi trebuit să se întâmple. Acţiunile NYPD au fost o eroare, pur şi simplu”, a declarat joi James O'Neill, odată cu apropierea marcării unei jumătăţi de secol de la aceste revolte, care au reprezentat o cotitură în lupta pentru drepturile homosexualilor.

”Acţiunile şi legile erau discriminatorii şi tiranice, iar pentru asta îmi cer scuze”, a declarat el într-o conferinţă de presă consacrată măsurilor de securitate la numeroase evenimente organizate până la sfârşitul lui iunie, cu ocazia marcării celor 50 de ani.

O serie de persoane şi organizaţii au îndemnat în ultimele zile poliţia să prezinte scuze, inclusiv numărul doi în Consiliul Municipal Corey Johnson, el însuşi homosexual, dar şi organizatorii Gay Pride.

La 28 iunie 1969, membri ai comunităţii homosexuale manifestau împotriva uneia dintre nenumăratele descinderi ale poliţiei la Stonewall Inn - un cunoscut bar gay în cartierul Greenwich Village.

Mobilizarea lor avea să marcheze începutul unei săptămâni de revolte şi naşterea unei mari mişcări de luptă pentru drepturile homosexualilor.

O serie de manifestaţii şi de evenimente sunt prevăzute în vederea acestei aniversări, care urmează să se încheie la 30 iunie cu WorldPride - cea mai mare adunare a lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi pesoanelor queer (LGBTQ) din lume.

Peste trei milioane de vizitatori sunt aşteptaţi luna aceasta la New York la aceste evenimente, potrivit poliţiei.

Primarul New Yorkului Bill de Blasio a anunţat la 31 mai că oraşul urmează să consacre un monument al două femei transsexuale, eroine ale luptei pentru drepturile comunităţii LGBTQ şi participante la revoltele de la Stonewall, o premieră mondială în opinia sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.