Procesul atentatelor din ianuarie 2015, la Charlie Hebdo, Montrouge şi Hyper Cacher - primele din valul de atentate jihadiste care a însângerat Franţa -, urmează să aibă loc de la 20 aprilie la 3 iulie 2020, a declarat vineri o sursă apropiată dosarului pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Justiţia antiteroristă a dispus, la patru ani de la atacurile jihadiste din ianuarie 2015 la Paris şi Montrouge, judecarea într-un proces cu juri a 14 suspecţi, bănuiţi în diverse grade de susţinerea logistică a fraţilor Kouachi şi a lui Amédy Coulibaly.

Procesul acestor atacuri - care au vizat redacţia Charlie Hebdo, o poliţistă municipală şi supermarketul Hyper Cacher - soldate cu 17 morţi şi care au înmărmurit Franţa şi străinătatea urmează să aibă loc într-un tribunal special alcătuit numai din magistraţi.

Acesta ar fi primul proces al unui atentat comis în Franţa, de la procesul din 2017 cu privire la atacurile armate ale tânărului jihadist Mohamed Merah, comise cu cinci ani mai înainte.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Chérif şi Saïd Kouachi - islamişti radicali - au ucis 12 peraoane în atacuri la săptămânalul satiric Charlie Hebdo, după care au reuşit să fugă.

A doua zi, Amédy Coulibaly a ucis o poliţistă municipală la Montrouge (Hauts-de-Seine). La 9 ianuarie, el a ucis patru bărbaţi - toţi evrei -, într-o luare de ostatici la magazinul cuşer Hyper Cacher, în estul Parisului.

Coulibaly a fost ucis la faţa locului într-un asalt al poliţiei, iar fraţii Kouachi au fost ucişi prin împuşcare, cu puţin timp înainte, într-o tipografie la Dammartin-en-Goële (Seine-et-Marne), în care s-au baricadat. Aşa s-au încheiat primele atentate dintr-un val jihadist în Franţa, soldat în total cu 251 de morţi.

Paispreze acuzaţi, suspectaţi de diverse grade de susţinere logistică, au fost trimişi în faţa unei curţi cu juri speciale, alcătuită numai din magistraţi. Unsprezece dintre ei sunt pe mâna justiţiei franceze, iar alţi trei sunt vizaţi de mandate de arestare.

Aceştia trei din urmă sunt Hayat Boumedienne, un prieten al lui Coulibaly, şi doi fraţi Belhoucine, plecaţi cu câteva zile înainte de atacuri în zona irakiano-siriană. Moartea lor a fost evocată de diverse surse, însă nu a fost confirmată în mod oficial.

Judecătorii au reţinut acuzaţiile cele mai dure, de ”complicitate la crime” comise de către cei trei terorişti, împotriva celui mai mare dintre fraţii Belhoucine, Mohamed, şi a lui Ali Riza Polat, un apropiat al lui Coulibaly care se află în detenţie în Franţa.

Dintre cei doi, doar Ali Riza Polat ar urma să se afle în boxa acuzaţilor. Un apropiat al lui Coulibaly, aflat în detenţie de 14 ani, este vizat cu privire la rolul său central în pregătirea atentatelor, mai ales în furnizarea aresenalului folosit de către tripletul terorist.

Magistraţii de la polul antiterorist al Tribunalului Parisului, care au efectuat ancheta, îşi continuă investigaţiile cu privire la susţinetrea fraţilor Kouachi - şi anume în Yemen, unde unul dintre ei s-a dus în 2011.

Atacul jihadist vizând săptămânalul satiric Charlie Hebdo a fost revendicat din Yemen - de către Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), iar un cadru al acesteia, Peter Cherif, a fost arestat la 18 decembrie la Djibouti şi predat Franţei.

Valul de atentate comise în Franţa din ianuarie 2015 s-a soldat cu 251 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.