Căpitanul ucrainean din cadrul companiei Viking, arestat în urma unui naufragiu soldat cu 28 de morţi şi persoane date dispărute, în principal sud-coreeni, pe Dunăre, la sfârşitul lui mai, la Budapesta, a fost implicat, la începutl lui aprilie, într-o coliziune în Olanda, a anunţat joi parchetul ungar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parchetul General de la Budapesta a confirmat astfel pentru AFP o informaţie dezvăluită de presa ungară, potrivit căreia un vapor comandat de către acest comandant - Iuri C. -, un ucrainean în vârstă de 64 de ani, a intrat în coliziune cu un petrolier în Estuarul Schelde (Escaut), la nivelul Terneuzen, în Olanda, la 1 aprilie.

Parchetul a precizat că a fost informat de către Agenţia europeană de cooperare judiciară Eurojust cu privire la faptul că acest ”căpitan care este suspectat oficial că a cauzat accidentul în Olanda, la 1 aprilie, este aceeaşi persoană cu cea suspectată” în accidentul de la Budapesta.

La 1 aprilie, ”Viking Idun”, o navă de croazieră fluvială la bordul căreia se aflau 171 de persoane, a intrat în coliziune cu un petrolier, în cursul nopţii, în Estuarul Schelde.

Accidentul nu s-a soldat cu răniţi, însă ”Idun” a fost avariat grav, potrivit presei.

La Budapesta, ”Sirena”, o ambarcaţiune de 26 de metri, la bordul căreia se aflau 33 de sud-coreeni şi doi membri ai echipajului ungar, s-a scufundat - în şapte secunde - la 29 mai, în urma unei coliziuni cu ”Viking Sigy”, altă navă de croazieră fluvială, de 135 de metri, comandată de către Iuri C.

Doar şapte persoane au supravieţuit accidentului.

Căpitanul ucrainean a fost încarcerat în cadrul unei anchete cu privire la ”neglijenţă criminală pe o cale navigabilă publică”.

Avocatul său, Balazs Toth, l-a prezentat drept unul dintre căpitanii ”cei mai experimentaţi ai Dunării” şi care ”nu a provocat vreodată accidente” în 44 de ani de carieră.

Suspectul a dat la rândul său asigurări că ”nu a comis erori” în accidentul de la Budapesta.

Parchetul ungar a anunţat însă joi că suspectul a şters date de pe telefonul mobil în urma coliziunii.

Autorităţile ungare au dispus ca ”Sigyn” - care şi-a reluat drumul - să fie adus la Budapesta, pentru a fi consemnat în vederea nevoilor anchetei.

Compania Viking - fondată de către norvegianul Torstein Hagen în 1997, cu sediul la Basel, în Elveţia - este unul dintre liderii mondiali în croziere fluviale.

Contactată de AFP în legătură cu informaţiile comunicate de către parchetul ungar joi, compania nu a dat curs imediat.

15 CORPURI GĂSITE ÎN DUNĂRE

Două corpuri - al 14-lea şi al 15-lea - au fost găsite în Dunăre, după naufragiul, la 29 mai, la Budapesta, al vaporului, iar 13 persoane erau date în continuare dispărute, au declarat joi autorităţi ungare pentru AFP.

Corpurile a două femei au fost găsite miercuri, unul la Ercsi, la aproximativ 50 de kilometri în avalul fluviului, celălalt la Budapesta, nu departe de locul dramei. Alte două corpuri au fost au fost descoperite tot miercuri.

Toate victimele au fost identificate drept sud-coreene.

Scafandri ungari şi sud-coreeni special trimişi la faţa locului încearcă să recupereze corpuri aflate în continuare la bordul epavei, care zace la peste şapte metri adâncime, la nivelul Podului Margareta, în centrul capitalei ungare.

Curenţi puternici ai Dunării fac însă operaţiunile scafandrilor foarte periculoase, iar salvatorii exclud să intre, în acest stadiu, în interiorul epavei, din cauza unor riscuri.

O macara plutitoare suficient de puternică să ridice epava a fost adusă la Budapesta miercuri, însă ea urmează s rămână în nordul capitalei ungare până când scăderea nivelului apelor va permite să fie adusă la locul accidentului.

Utilajul ar putea să devină operaţional la începutul săptămânii viitoare, potrivit unor experţi.

Între cele 15 persoane date dispărute se află o fată în vârstă de şase ani şi cei doi membri ai echipajului.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.