Şefa democraţilor în Congresul american Nancy Pelosi a decarat că preferă mai degrabă să-l vadă pe preşedintele republican Donald Trump ”în închisoare” după ce va fi învins în alegerile prezidenţiale din 2020, decât vizat de o procedură de destituire (impeachment), dezvăluie joi site-ul Politico, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu nu vreau să-l văd destituit, vreau să-l văd în închisoare”, a declarat preşedinta Camerei Reprezentanţilor într-o reuniune cu uşile închise, marţi, cu mai mulţi oficiali de rang înalt din grupul său parlamentar, dintre care unii pledează în favoarea deschiderii unei asemenea proceduri, potrivit site-ului.

Democrata ar fi spus că înţelege poziţia susţinătorilor - în continuare minoritari - ai unei destituiri, dar a subliniat că nu este momentul propice în vederea lansării acestei proceduri, foarte nepopulară în sondaje de opinie şi sortită, pentru moment, eşecului în Congres, din cauza unei lipse a susţinerii acesteia de către partea republicană.

”Ei s-au pus de acord să menţină toate opţiunile pe masă”, a declarat pentru Politico o purtătoare de cuvânt a lui Pelosi, Ashley Etienne.

Democraţii dezbat calea de urmat după publicarea, la 18 aprilie, a unui raport al procurorului special Robert Mueller cu privire la un amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

După o îndelungată anchetă, el a conchis că nu a existat o înţelegere între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova, însă nu l-a exonerat, în schimb, de suspiciuni de obstrucţionarea justiţiei.

Mueller nu a recomandat inculparea miliardarului republican, protejat de imunitatea sa prezidenţială.

Majoritari în Camera inferioară a Congresului, care deţine puternice atribuţii de investigare, democraţii au lansat, la rândul lor, o baterie de anchete vizându-l pe preşedinte.

De teamă că o procedură de destituire ar împărţi profund Statele Unite, aflate în plină campanie electorală în vederea alegerilor prezidenţiale din 2020, Nancy Pelosi îl acuză pe Donald Trump că desfăşoară o ”operaţiune de disimulare”, însă consideră că este necesar ca mai întâi să se întocmească un dodar ”beton”, susceptibil să convingă dincolo de dincolo de liniile partizane.

Preşedintele Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanţilor Jerry Nadler ar fi pledat, în cadrul reuniunii de marţi, în favoarea deschiderii unei anchete în vederea unei proceduri de destituire.

În opinia sa, raportul Mueller arată ”numeroase probe de infracţiuni de obstrucţionarea justiţiei şi de abuz de putere”, a declarat el miercuri la CNN.

Investigaţiile în curs ”ar putea conduce la o anchetă în vederea unei destituiri, vom vedea”, a preciat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.