Donald Trump şi Emmanuel Macron, care au poziţii divergente cu privire la Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, denunţat de Washington, au afişat o anumită unitate joi, exprimându-şi speranţa unei reluări a negocierilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Înţeleg că ei (Guvernul iranian) vor să vorbească. Asta e foarte bine. Vom vorbi, dar un lucru este sigur: ei nu pot să aibă arma nucleară şi cred că preşedintele francez va fi întru totul de acord cu mine”, a declarat Donald Trump în faţa presei, alături de Emmanuel Macron, la Caen, în vestul Franţei.

”Noi vrem să fim siguri că ei nu obţin arma nucleară”, a declarat, la rândul său, Emmanuel Macron.

”Avem un instrument până în 2025” în acest sens, a adăugat el imediat, referindu-se la acordul nuclear încheiat la Viena şi denunţat apoi de Trump, care consideră că documentul nu îşi atinge obiectivul.

După ce a prezentat o întreagă listă de obiective suplimentare din perspectiva Franţei - între care reducerea activităţii balistice a Iranului şi o limitare a influneţei regionale a Teheranului -, Macron a adăugat un ”al patrulea obiectiv comun” al Parisului şi Washingtonului, şi anume ”pacea în regiune”.

În vederea acestei păci, ”noi trebuie să deschidem noi negocieri”, a declarat şeful statului francez.

”Eu cred că vorbele spuse de către preşedintele Trump astăzi (joi) sunt foarte importante”, a adăugat Macron.

O probă a voinţei celor doi de a nu strica spiritul de unitate, ei au insistat, înaintea acestui tête-à-tête, asupra bunei lor înţelegeri şi au depus eforturi să minimalizeze dezacorduri totuşi marcante, ca cele în dosarul nuclear iranian.

Trump, care i-a rezervat în urmă cu câteva luni ”prietenului” său Macron nişte tweet-uri deosebit de agresive, nu a ezitat să catalogheze relaţiile lor drept ”exceţionale”.

”Ţin mult la relaţia istorică” între Franţa şi Statele Unite, i-a răspuns şeful statului francez.

La 13 noiembrie, imediat ce s-a întors de la Paris, unde a sărbătorit pacea împreună cu alţi lideri din lume, Trump l-a atacat pe omologul său francez.

”Problema este că Emmanuel Macron suferă de o foarte slabă cotă de popularitate în franţa, 26% şi de un nivel al şomajului de 10%”, îl înţepa el.

Tensiunile militare între Iran şi Statele Unite - dar şi cu aliaţii lor saudiţi şi din Emiratele Arabe unite (EAU) - s-au intensificat în regiunea Golfului Persic, după ce Washingtonul a impus noi sancţiuni internaţionale Iranului, la 8 mai, iar unii observatori avertizează cu privire la izbucnirea unui război în acest butoi cu pulbere.

Preşedintele francez încearcă de mai mult timp să ”vândă” ideea acestui nou acord, care să lărgească baza JCPoA din 2015 şi să integreze elemente care limitează activitatea Teheranului în domeniul rachetelor balistice.

Trump a părut să aprecieze joi că Iranul este pe cale să-şi piardă influenţa internaţională în crizele din regiune, atribuind acest lucru politicii sale ferme.

În opinia sa, ”Iranul era în mod autentic un stat terorist” la instalarea sa la Casa Albă.

”Ei sunt astfel în continuare (...). Noi îi vedem luptând în 14 teatre, între Yemen, Siria şi altele (...). Ei n-o mai fac acum. Ei au performanţe proaste ca ţară. Ei sunt pe cale să eşueze. Eu nu doresc asta. Noi putem să întoarcem situaţia foarte repede. Sancţiunile au fost extraordinar de eficiente”, a declarat el înainte să intre într-o reuniune bilaterală cu Emmanuel Macron.

Premierul japonez Shinzo Abe preconizează să efectueze o vizită în Iran săptămâna viitoare, au anunţat joi oficiali japonezi, în contextul în care Tokyo, unde trump a efectuat o vizită săptămâna trecută, speră să servească drept mediator între Washington şi Teheran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.