Emmanuel Macron şi Donald Trump au sărbătorit joi, într-oceremonie încărcată de emoţie, 75 de ani de la Debarcarea aliaţilor pe plajele Normandiei, în prezenţa cîtorva sute de veterani, îndelung aplaudaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Veterani, ştim ceea ce vă datorăm: libertatea”, a lansat în engleză preşedintele francez, la Cimitirul american de la Colleville-sur-Mer, evocând ”pariul nebun de a elibera Europa de sub jugul nazist pe mare”.

”În numele ţării mele, vreau să vă spun simplu mulţumesc”, a adăugat el, sub un cer albastru, în acest loc maiestuos ce domină faleza, în care se află 9.387 de cruci sau stele ale lui David perfect aliniate.

Între aceşti veterani se află Jack Ewald, în vârstă de 94 de ani, care a debarcat la Omaha Beach şi care nu ar fi lipsit de la aceste ceremonii ”pentru nimic în lume”. El nu se consideră erou. ”Nu am făcut nimic special. Ne-am protejat unii pe alţii”, dă el asigurări AFP.

”MÂNDRIA NAŢIUNII NOASTRE”

”Voi sunteţi mândria Naţiunii noastre”, a lansat, la rândul său, Trump, adresându-se veteranilor americani prezenţi, între care 50 de la ”D-Day”.

”Acum exact 75 de ani, pe aceste coaste, pe aceste faleze, 10.000 de bărbaţi şi-au vărsat sângele, iar mii şi-au sacrificat viaţa pentru fraţii lor, ţara lor şi pentru supravieţuirea libertăţii”, a adăugat el, după care a lăudat legăturile ”indestructibile” între Statele Unite şi aliaţii lor.

O etapă-cheie în eliberarea Europei, această debarcare este cea mai importantă din Istorie ca număr de nave angajate: 6.939 de nave au debarcat 132.700 de oameni pe plajele Normandiei.

Preşedintele francez a profitat de ocazie pentru a-i transmite un mesaj - mai politic - omologului său american, un inamic al multilateralismului, care îşi agită neîncetat sloganul ”America mai întâîi”.

”Noi n-ar trebui să încetăm vreodată să oprim din viaţă alianţa popoarelor libere”, a tunat el, citând ca exemplu ONU, NATO şi Uniunea Europeană (UE) - tot atâtea instituţii pe care miliardarul republic le critică cu regularitate.

Theresa May şi Emmanuel Macron au lansat joi dimineaţa ceremoniile părţii franceze, dezvăluind prima piatră a unui viitor Memorial dedicat militarilor britanici, la Ver-sur-Mer (Calvados).

Preşedintele francez a reafirmat soliditatea ”legăturilor singulare” dintre Franţa şi Regatul Unit, în pofida perspectivei Brexitului şi înaintea plecării lui May de la şefia Guvernului britanic.

Un impresionant dispozitiv de securitate a fost desfăşurat în toată regiunea.

În toral, 5.700 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi, în principal pentru a securiza locurile acestor ceremonii, situri istorice şi memoriale, axe de circulaţie.

Genişti din cadrul Securităţii Civile au au fost solicitaţi, dar şi 500 de pompeiri şi 12 echipaje SAMU.

Macron şi Trump se întâlnesc într-un tête-à-tête foarte aşteptat, la prefectura din Caen.

Relaţiilor lor nu mai sunt, de mult, ce-au fost.

La 13 noiembrie, abia întors de la Paris, unde a sărbătorit pacea împreună cu alţi lideri ai lumii, Donald Trump l-a atacat dur pe omologul său francez.

Francezii ”începeau să înveţe germana la Paris înainte ca Statele Unite să vină”, afirma el, referindu-se la Ocupaţia de către germania nazistă, începând din 1940 şi până la eliberare de către Aliaţi.

Confederaţiile sindicale FSU, CGT şi La France insoumise (LFI) au au îndemnat la manifestaţii, joi, la ora locală 17.30 (18.30, ora României), la Caen, împotriva venirii lui Donald Trump, care încarnează, în opinia lor, ”rasismul, sexismul şi climato-negaţionismul”.

”NICIODATĂ UITATE”

Miercuri, la Portsmouth, Donald Trump, Emmanuel Macron şi regina Elizabeth a II-a au lansat aceste ceremoniile de comemorare a 75 de ani.

Cele 16 ţări reprezentate au adoptat o ”Declaraţie” pentru ”a face astfel încât sacrificiile trecutului să nu fie niciodată zadarnice şi niciodată uitate”. Reprezentanţii lor au asistat miercuri seara la plecarea unui vapor cu 300 de veterani britanici la bord către Franţa.

Emmanuel Macron aduce joi după-amiaza un omagiu comandoului Kieffer, după ce s-a întâlnit cu doi veterani francezi la Bayeux.

În total, 280 de evenimente au fost anunţate cu ocazia celei de-a 75-a aniversări. Între cinci şi şase milioane de turişti sunt aşteptaţi în 2019 la siturile istorice normande.

Aproape 3.000 de civili normanzi au fost ucişi la 6 şi 7 iunie, aproximativ tot atâţia cât militari aliaţi în Ziua Z.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.