Donald Trump, Emmanuel Macron şi regina Elizabeth a II-a au lansat miercuri, la Portsmouth, manifestările cu ocazia marcării a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, aducând un omagiu eroilor ce au contribuit la eliberarea Europei de sub jugul nazist, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Portsmouth, în sudul Angliei, a fost portul de plecare către Sword Beach, plaja normandă cea mai estică dintre cele cinci alese în vederea Debarcării aliaţilor în Normandia, în vestul Franţei - cea mai mare operaţiune din Istorie de acest tip, ca număr de nave implicate.

În ziua de 6 iunie 1944, peste 150.000 de aliaţi au pus piciorul pe teritoriul francez, dintre care peste 10.000 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi, potrivit unor date de la Memorialul din Caen.

Aceste manifestări, care continuă joi în Franţa, au început cu proiecţia pe un ecran uriaş a unor imagini din timpul ”D-Day” (Ziua Z) în care apar militari care, cu curaj şi riscul vieţii lor, au debarcat pe plajele Normandiei.

Aproximativ zece veterani au urcat apoi pe scenă, unii sprijinindu-se în baston, după care au fost salutaţi printr-o ovaţie în picioare de public şi reprezentanţi sau lideri din 16 ţări.

Alături de regină şi preşedinţii american Donald Trump şi francez Emmanuel Macron s-au aflat premieri britanic Theresa May, canadian Justin Trudeau şi cancelarul german Angela Merkel.

”ESTE TOTUŞI DUR SĂ MORI”

Trump, care-şi încheie cu această ocazie o vizită de stat în Regatul Unit începută luni, a citit o rugăciune pe care predecesorul său Franklin D. Roosevelt a declamat-o la radio în seara lui 6 iunie 1944, în semn de susţinere faţă de cei care luptau atunci pentru ”a elibera o umanitate în suferinţă”.

Emmanuel Macron a citit, la rândul său, emoţionanta scrisoare de adio a unui tânăr din Rezistenţă, Henri Fertet, executat prin împuşcare la vârsta de 16 ani.

 

După 87 de zile de încarcerare şi tortură, el le scria părinţilor săi ”mor pentru patria mea. Vreau o Franţă liberă şi franezi fericiţi (...). Ce moarte ar fi mai onorabilă pentru mine decât aceasta? Adio, moartea mă cheamă, nu vreau să fiu legat nici la ochi, nici de mâini”. ”Este totuşi dur să mori. Mii de sărutări. Trăiască Franţa”.

După citirea scrisorii, în franceză, baritonul britanic Willard White a intonat "Le Chant Des Partisans".

Şefii de stat şi de guverne au asistat la îmbarcarea a 300 de veterani britanici către Franţa.

În vederea comemorării acestei zile istorice, cele 16 ţări reprezentate la Portsmouth au adoptat o ”Declaraţie” pentru ”a face astfel încât sacrificiile trecutului să nu fie zadarnice şi niciodată uitate”.

”În ultimii 75 de ani, naţiunile noastre au apărat pacea în Europa şi în lume, democraţia, toleranţa şi statul de drept”, scriu ei.

”Ne reiterăm astăzi angajamentul faţă de aceste valori comune, pentru că ele susţin stabilitatea şi prosperitatea naţiunilor noastre şi popoarelor noastre. Acţionăm împreună ca aliaţi şi prieteni pentru a apăra aceste libertăţi de fiecare dată atunci când sunt ameninţate”.

Macron se întâlneşte joi dimineaţa cu Theresa May şi veterani britanici să pună prima piatră a unui Memorial britanic în Normandia.

Aceasta este ultima mare reuniune oficială a lui May înainte să demizioneze vineri.

Ea demisionează după ce a eşuat să pună în aplicare Brexitul, prevăzut iniţial la 29 martie şi amânat până cel mai târziu la 31 octombrie. Ea urmează să asigure tranziţia până la desemnarea succesorului său de către Partidul Conservator, până la sfârşitul lui iulie.

TRUMP LA GOLF

May s-a întâlnit cu Donald Trump marţi, în a doua zi a vizitei sale de stat în Regatul Unit.

Miliardarul american a promis un acord comercial ”extraordinar” cu Londra după Brexit, apreciind că totul este ”pe masă” în negocierile viitoare. Inclusiv serviciul public britanic de sănătate NHS, drag britanicilor, ceea ce a provocat furie în regat.

Imprevizibilul lider a părut să dea înapoi miercuri, subliniind la iTV că NHS este ”un lucru pe care (el) nu(-l) consideră ca făcând parte din comerţ”.

În urma ceremoniei de la Portsmouth, Trump se duce în Irlanda, unde se întâlneşte cu premierul Leo Varadkar.

El se duce apoi la complexul său hotelier de golf, la Doonbeg, pe coasta de evest a ţării.

Steaguri americane erau vizibile în zonă şi un important dispozitiv de securitate.

Locatarul Casei Albe efectuează joi o vizită în Franţa, în cadrul unei continuări a comemorărilor Debarcării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.