Guvernul Ungariei încearcă să îşi mărească controlul asupra instituţiilor de cercetare de la Academia de Ştiinţe a Ungariei, în ciuda protestelor din partea oamenilor de ştiinţă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege a fost depus miercuri de guvern la parlament.

Site-ul Index.hu a informat pentru prima oară despre acest proiect de lege săptămâna trecută.

În proiectul de lege postat pe site-ul parlamentului, se arată că este nevoie de „un cadru organizaţional şi financiar mai transparent şi flexibil pentru a susţine competitivitatea pe termen lung în Ungaria”.

„Transformarea sistemului instituţional şi a finanţării în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării din Ungaria va aduce o utilizare mai eficientă a resurselor”, se precizeaza in document.

Un nou consiliu de 11 membri al Academiei – care va fi prezidat de ministrul Tehnologiei şi Inovaţiei, Laszlo Palkovics – va crea noi zone de cercetare care ar trebui să primească finanţare şi va monitoriza utilizarea fondurilor. Membrii vor fi numiţi de premier în baza recomandărilor ministrului, conform proiectului de lege.

Guvernul a informat că aceste proiecte, „care contribuie direct la competitivitatea economiei Ungariei” şi implică cooperare naţională sau internaţională, vor avea prioritate.

Instituţiile de cercetare ale Academiei vor fi conduse şi ele de un consiliu format din 13 membri. Şase dintre ei vor fi membri ai guvernului şi şase persoane vor fi din Academie. Preşedintele consiliului va fi numit de prim-ministru, în baza recomandării şefului academiei şi a ministrului pentru Tehnologie şi Inovaţie.

Duminică, mii de unguri au protestat pe străzile din centrul Budapestei faţă de aceste modificări. Academia a informat săptămâna trecută că guvernul „doreşte un control politic total” asupra cercetării.

Comisia Europeană a informat marţi că va monitoriza evenimentele din domeniul cercetării de la Budapesta şi a făcut apel la autorităţile ungare „să se abţină de la orice decizie care ar restricţiona libertatea ştiinţifică şi academică”.

De când a preluat puterea în 2010, premierul Viktor Orban a înăsprit controlul guvernului asupra vieţii publice, inclusiv asupra tribunalelor, presei şi universităţilor. Aceste decizii au dus la un conflict cu Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.