Creşterea economiei româneşti a fost una ridicată în ultimii ani, dar aceasta a fost susţinută în special de consum, fiind neglijate investiţiile, iar accelerarea reformelor structurale este esenţială pentru o creştere economică sustenabilă, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra stabilităţii financiare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România a înregistrat, în primul trimestru, a doua mare creştere economică din Uniunea Europeană (UE), de 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, fiind devansată de Ungaria, care a consemnat un avans de 5,2%, potrivit datelor publicate în luna mai de biroul european de statistică, Eurostat.

Isărescu a avertizat, miercuri, că avansul economiei româneşti din ultimii ani a fost susţinut puternic de consum.

”Ritmul creşterii economice a fost impresionant (...) dar a fost asociat cu creşterea importantă a consumului, în dauna investiţiilor, mai ales a celor publice”, a spus Isărescu.

El a atras atenţia că, în ultimii ani, deficitul extern al României a crescut.

”În ultimii ani am stricat ceea ce făcusem bun din punct de vedere al deficitului extern. Raportul de astăzi încearcă să sugereze echilibrarea sustenabilă a situaţiei, prin două componente. (...) Prima este de natură fiscală şi ne ajută să atingem MTO-ul. A doua direcţie este accelerarea reformelor structurale (...) şi este fundamentul pentru o creştere economică durabilă pentru oferta internă. (...) Susţinem o creştere realistă, care să nu se bazeze pe importuri, care nu face decât să genereze locuri de muncă în străinătate”, a mai spus Isărescu.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1,212 miliarde euro în perioada ianuarie-martie, cu 18% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate în luna mai.

La capitolul riscuri la adresa stabilităţii, Isărescu a menţionat OUG 114, care a fost adoptată fără consultarea BNR, cu industria sau cu Banca Centrală Europeană (BCE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.