Poliţia australiană a percheziţionat sediul din Sydney al televiziunii de stat ABC în legătură cu articole despre abuzuri ale forţelor australiene în Afganistan, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ofiţerii au ajuns la sediul televiziunii cu mandate de percheziţie în care erau menţionaţi doi reporteri şi directorul de ştiri al postului. ABC a protestat faţă de aceste percheziţii.

Marţi, poliţia a percheziţionat casa unei jurnaliste News Corp.

Principalul sindicat al jurnaliştilor a afirmat că cele două percheziţii – care nu au legătură între ele, conform poliţiei – reprezintă „un tipar îngrijorător de atacuri asupra libertăţii presei australiene”.

Conform ABC, percheziţiile au legătură cu seria de investigaţii din 2017 denumită Dosarele Afgane care a dezvăluit „acuzaţii de ucideri ilegale şi comportament nepotrivit al forţelor speciale australiene în Afganistan”.

Într-un comunicat, directorul ABC David Anderson a afirmat că percheziţia „ridică îngrijorări legitime privind libertatea presei”.

„ABC rămâne alături de jurnaliştii săi, îşi va proteja sursele şi va continua să informeze fără frică privind securitatea naţională atunci când există un interes public clar”, a afirmat Anderson.

Directorul de ştiri de la ABC, Gaven Morris i-a apărat pe cei doi jurnalişti care au fost nominalizati alături de el în mandatul de perchezitie.

„Ca toată lumea să ştie, Daniel Oakes şi Clark Melbs sunt unii dintre cei mai buni jurnalişti de la ABC”, a scris el pe Twitter.

„Oameni oneşti şi determinaţi să spună adevărul în interesul poporului australian. La fel ca Annika Smethurst. Sunt mândru de munca dificilă pe care o fac”, a adăugat el făcând referire la jurnalista News Corp care a fost şi ea vizată de o percheziţie a poliţiei.

Marţi, poliţia a percheziţionat casa lui Smethurst, care a informat în 2018 cu privire la faptul că guvernul ia în considerare un plan secret de a-şi spiona cetăţenii.

Angajatorul ei, News Corp Australia, care publică unele dintre cele mai citite ziare australiene, a condamnat percheziţia pe care a numit-o „revoltătoare şi mult prea dură”.

Poliţia a informat că mandatul lor are legătură cu „publicarea de informaţii clasificate ca fiind secret de stat”.

Tot marţi, Ben Fordham, care lucrează la postul de radio 2GB, a informat că guvernul investighează cum a obţinut el informaţii conform cărora până la şase bărci care transportau azilanţi au încercat recent să ajungă în Australia.

„Şansele ca eu să îmi dezvălui sursele sunt zero. Nici azi, nici mâine, nici săptămâna viitoare sau luna următoare. Nu există nicio şansă”, a afirmat Fordham.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.