Participanţii la Forumul Naţional al Copiilor, eveniment de tradiţie al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, au prezentat marţi autorităţilor solicitările lor pentru ca şcolile să dezvolte programe şi activităţi anti-bullying: şcoli fără bullying, cadre didactice competente, mai mulţi consilieri şcolari şi grupuri de acţiune anti-bullying din care să facă parte reprezentanţii lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În şcolile din România, zeci de mii de elevi trăiesc zilnic situaţii de bullying, fiind excluşi din grupul de colegi, umiliţi în public, ameninţaţi, bătuţi în mod repetat de către colegii lor. Convinşi că implicarea lor directă în prevenirea şi combaterea acestui fenomen, alături de cadrele didactice, consilierii şcolari şi părinţii, reprezintă un drept, dar şi condiţia fundamentală pentru a învăţa în şcoli fără bullying, 100 de copii din Bucureşti şi alte 13 judeţe ale ţării au participat, între 1 şi 4 iunie, la cea de-a 19-a ediţie a Forumului Naţional al Copiilor.

Dintre cei aproximativ 1.300.000 de copii, aparţinând ciclurilor gimnazial şi liceal, 400.000 sunt excluşi din grupul de colegi; 325.000 sunt umiliţi în public; 390.000 sunt ameninţaţi cu bătaia sau cu lovirea; 220.000 sunt bătuţi în mod repetat de către colegii lor, aşa arată statistica directă a cazurilor de bullying, un fenomen complex, ale cărui consecinţe afectează deopotrivă victima, agresorul şi martorul tăcut.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport  al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alţi elevi cel puţin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%.
Dar cifrele nu acoperă întreaga realitate a unui fenomen complex cu repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltării psiho-emoţionale şi vieţii sociale ale tuturor actorilor implicaţi: victimă - agresor - martor.

„Bullying-ul se extinde în şcolile în care învăţăm, dacă nu luăm măsuri rapide şi dacă noi, copiii, nu vom fi implicaţi în toate etapele”, declara unul dintre copiii participanţi, în debutul evenimentului organizat de Salvaţi Copiii. Reconsiderând dreptul fundamental al exprimării propriilor opinii şi al participării lor concrete în contexte şi situaţii care-i privesc în mod direct, copiii au transmis autorităţilor, în cea de-a patra zi a Forumului, următoarele solicitări:

Copiii au solicitat: crearea de grupuri de acţiune anti-bullying în fiecare unitate de învăţământ din care să facă parte, alături de cadre didactice pregătite şi de consilierul şcolar, cel puţin 2 elevi şi 2 părinţi; implementarea în toate şcolile şi liceele, la propunerea şi sub coordonarea grupurilor lor de acţiune anti-bullying, a unui sistem de identificare şi raportare a cazurilor de bullying, cu respectarea principiului confidenţialităţii; creşterea numărului de consilieri şcolari: un consilier şcolar la un număr realist de elevi, de ex. la 500 de elevi şi nu la 800 cum prevede legea în prezent, şi asigurarea unei formări specifice a acestora pentru consilierea copiilor, victime ori agresori, în situaţii de bullying; asigurarea formării continue şi a evaluării periodice a cadrelor didactice (învăţători, diriginţi) pentru asigurarea unui climat pozitiv în şcoală, fără bullying şi cu respectarea demnităţii fiecărui copil; derularea de campanii publice de combatere a bullyingului şi a cyberbullying-ului, în care să fie implicaţi deopotrivă elevii şi profesorii, promovarea site-ului www.scolifarabullying.ro şi stabilirea unei Zile naţionale anti-bullying în sistemul de învăţământ.

"Frica, umilinţa, complicitatea forţată, toate acestea creează un context psiho-social vulnerabil, în care relaţiile sociale sunt denaturate, iar încrederea, una dintre achiziţiile esenţiale ale unui elev, este fisurată şi compromisă. Şcoala trebuie să fie un loc în care fiecare copil şi fiecare profesor să se simtă în siguranţă", spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Delegaţiile copiilor au fost primite de reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, Camerei Deputaţilor şi Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Forumul Naţional al Copiilor, ajuns la cea de-a 19-a ediţie, este un eveniment de tradiţie al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, prin care vocea copiilor este adusă în prim-plan şi instituită ca partener de dialog al autorităţilor decidente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.