David Lynch, Wes Studi şi Lina Wertmüller vor primi premii Oscar onorifice, iar Geena Davis va fi recompensată cu Jean Hersholt Humanitarian Award, potrivit unui anunţ făcut luni de Academia americană de film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele patru statuete Oscar vor fi acordate la a 11-a ediţie a Governors Awards, care va avea loc pe 27 octombrie.

Premiile acordate de guvernatorii Academiei recompensează personalităţile care s-au dedicat artei şi au avut o contribuţie semnificativă la industria cinematografică.

David Lynch este un pionier al cinematografiei. El a ajutat la introducere elementelor de avangardă în cinema-ul popular prin filme ca „Blue Velvet”, „Mulholland Drive” şi „Wild at Heart”. A fost nominalizat la Oscar pentru regia filmelor „The Elephant Man” (1980), care i-a adus şi o nominalizare pentru scenariu adaptat, „Blue Velvet” (1986) şi „Mulholland Dr.” (2001). El este şi creatorul serialului de succes „Twin Peaks”.

Geena Davis, cunoscută din „Thelma & Louise” şi recompensată cu Oscar pentru „The Accidental Tourist”, va fi premiată pentru activismul ei privind egalitatea de gen. A înfiinţat şi conduce Geena Davis Institute on Gender in Media, organizaţie nonprofit care influenţează companiile să creeze o mai mare varietate de personaje feminine în programe şi filme pentru copii.

Wes Studi, actor de origine Cherokee, cunoscut din filme ca „Dances With Wolves”, „The Last of the Mohicans” şi „Heat”, va fi premiat pentru „portretizarea autentică a unor personaje amerindiene puternice” şi pentru implicarea în politicile ce vizează populaţia amerindiană şi activism.  

Lina Wertmüller a făcut istorie în 1976, când a devenit prima femeie nominalizată la Oscar pentru regie („Seven Beauties”). Până în prezent, doar cinci femei au fost nominalizate pentru acest premiu. Kathryn Bigelow („The Hurt Locker”) este singura regizoare care a câştigat un trofeu Oscar. Wertmüller a mai semnat „The Seduction of Mimi”, „Love and Anarchy” şi „Swept Away”.

Anul trecut, Academia i-a premiat pe actriţa Cecily Tyson, compozitorul Lalo Schifrin şi publicistul Marvin Levy cu trofee pentru întreaga activitate. Premiul umanitar nu a fost acordat, însă Kathleen Kennedy şi Frank Marshall au primit Irving G. Thalberg Memorial Award pentru activitatea lor în producţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.