PSD consideră că obiecţiile preşedintelui Klaus Iohannis faţă de ordonanţa de urgenţă privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal, direct, au la bază "o abordare populistă", contrară principiilor democratice. "Argumentul că preşedintele de CJ nu ar trebui ales direct, pentru că nu ar «exista un popor al judeţului» este ridicol şi sfidător la adresa locuitorilor oricărui judeţ. Dacă acest argument s-ar aplica în mod similar primarilor, ar însemna că nici aceştia nu trebuie aleşi pentru că nu există un «popor al localităţii», ceea ce este în mod evident absurd", spun reprezentanţii PSD, menţionând că reglementarea nu este o iniţiativă proprie a PSD, ci o solicitare exprimată de 29 de preşedinţi de consilii judeţene de la mai multe partide, inclusiv PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Practic, ordonanţa de urgenţă criticată de preşedinte ia puterea de la partide şi o redă cetăţenilor. Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi direct de către cetăţeni şi nu vor mai fi decişi la masa verde, prin trocul dintre partide, cum se întâmpla până acum. Prin urmare, poziţia actuală a preşedintelui faţă de această măsură intră în contradicţie cu referendumul recent în care acesta susţinea că cetăţenii sunt cei care trebuie să aibă ultimul cuvânt", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni seară, de PSD.

Conform sursei citate, motivele invocate de preşedinte în critica asupra ordonanţei sunt "la fel de inconsistente şi lipsite de fundament".

"Argumentul că preşedintele de CJ nu ar trebui ales direct, pentru că nu ar «exista un popor al judeţului» este ridicol şi sfidător la adresa locuitorilor oricărui judeţ. Dacă acest argument s-ar aplica în mod similar primarilor, ar însemna că nici aceştia nu trebuie aleşi pentru că nu există un «popor al localităţii», ceea ce este în mod evident absurd. În ce priveşte obiecţia că PSD ar schimba regulile în timpul jocului, subliniem că, dimpotrivă, această reglementare a fost adoptată prin procedură de urgenţă tocmai pentru a respecta recomandarea Comisiei de la Veneţia ca orice modificare în materia electorală să fie făcută cu cel puţin 12 luni înainte de următoarele alegeri. Astfel, partidele şi potenţialii candidaţi vor avea timp suficient pentru a se pregăti până la alegerile locale de anul viitor", mai arată reprezentanţii PSD.

Ei susţin că, de asemenea, critica lui Klaus Iohannis că preşedintele de consiliu judeţean nu ar fi menţionat în Constituţie este "irelevantă", pentru că nimic din Legea fundamentală nu interzice organizarea de alegeri pentru această poziţie de autoritate în administraţia locală. Dimpotrivă, potrivit art. 122. alin. 2 din Constituţie, „Consiliul judeţean este ales şi funcţionează în condiţiile legii”, ceea ce înseamnă că reglementarea în acest domeniu este lăsată la aprecierea legiuitorului, afirmă reprezentaţii PSD.

"Subliniem totodată că această reglementare nu este o iniţiativă proprie a PSD, ci o solicitare exprimată de 29 de preşedinţi de consilii judeţene de la mai multe partide politice, inclusiv de la PNL, cum ar fi cei de la Alba, Arad, Braşov, Călăraşi, Sibiu şi Suceava", mai scrie în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră prin adoptarea unei OUG privind alegerea şefilor de Consilii Judeţene prin vot uninominal, PSD arată că nu a înţeles nimic din aceste alegeri pierdute catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, ceea ce e inacceptabil, a declarat luni purtătorul de cuvânt al şefului statului, care a apreciat că premierul Viorica Dăncilă face o concesie baronilor, enumerându-i pe Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene. 

"În urma adoptării de către Guvern a unei Ordonanţe de Urgenţă referitoare la modificarea legislaţiei în privinţa alegerii preşedinţilor de consilii judeţene, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, constată că PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut în mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului în chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil. Votul romanilor nu este bătaia de joc a PSD, atenţionează preşedintele României. Cetăţenii au transmis pesediştilor în mod foarte clar că practica ordonanţelor de urgenţă trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituţie exclusiv pentru situaţii excepţionale. În niciun caz acest instrument nu poate fi folosit în continuare abuziv şi netransparent", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.
 
Conform şefului statului, schimbarea legii electorale făcută astăzi prin ordonanţă de urgenţă, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, este, de fapt, "o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în faţa baronilor PS, în încercarea de a le câştiga sprijinul".
 
"În mod evident, dacă se va schimba legislaţia în sensul enunţat de premier, vor fi favorizaţi acei preşedinţi de consilii judeţene aflaţi în prezent în funcţii, adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene. Aceşti baronii PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să îşi securizeze funcţiile, în ciuda voinţei românilor. Aşa ceva nu poate fi acceptat. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că un judeţ nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. În toată lumea, primarul reprezintă comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entităţi administrative. De altfel, chiar Constituţia -  şi ar trebui să citim cu atenţie  - prevede în mod expres că autorităţi ale administraţiei publice locale sunt primarii, consiliile locale şi consiliile judeţene. Preşedintele Consiliului Judeţean nu este aşadar consacrat prin Constituţie ca autoritate a administraţiei publice locale şi, prin urmare, nu este deloc obligatorie sau necesară alegerea sa în funcţie prin vot direct", a spus purtătorul de cuvânt.
 
În opinia preşedintelui, "argumentul invocat de guvern că preşedintele de Consiliul Judeţean ar trebui să fie ales de popor nu se susţine pentru că nu există practic un popor al judeţului şi acest argument machiază, de fapt, disperarea PSD care a înţeles că este pe punctul de a pierde conducerile şi majorităţile în foarte multe consilii judeţene".
 
"Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcţionare a administraţiei publice şi de a îndrepta situaţia în privinţa alegerilor locale, soluţia este una foarte clară -  adoptarea alegerii în două tururi a primarilor", a conchis purtătorul de cuvânt.

Guvernul a aprobat luni OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Conform premierului Dăncilă,  preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales din nou prin vot direct de către cetăţeni. Premierul susţine că acest lcuru va da mai multă legitimitate şi responsabilitate preşedinţilor care vor pune n practică strategiile pentru care cetăţenii i-au ales. ”Preşedintele Consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, spune premierul.

”Vom modifica legislaţie, astfel încât preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor consiliilor judeţene, cei care împreună cu primarii şi consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale”, a mai spus Viorica Dăncilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.