Cineastul maghiar László Nemes, premiat cu Oscar în 2016, va fi prezent la avanpremierele de la Bucureşti ale filmului „Apusul”, cu Juli Jakab şi Vlad Ivanov în distribuţie, propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Academiei americane de film 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Apusul/ Napszállta” a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia din 2018 şi este al doilea lungmetraj semnat de cineast. Pe marile ecrane româneşti el va rula din 21 iunie.

László Nemes şi Vlad Ivanov vor fi prezenţi la două proiecţii ale filmului programate pentru 13 şi 14 iunie, la Bucureşti. Pe 13 iunie, „Apusul” va rula la Cinema Muzeul Ţăranului, iar pe 14 iunie, la Cinemateca Union. 

Din distribuţia filmului face parte şi Levente Molnár, care a jucat şi în „Son of Saul”, lungmetrajul de debut al lui Nemes recompensat cu Oscar.

László Nemes s-a născut pe 18 februarie 1977, în Budapesta. După ce a studiat Istorie, Relaţii Internaţionale şi Scenaristică la Paris, a lucrat ca asistent de regie în Franţa şi Ungaria la scurtmetraje şi lungmetraje. L-a asistat pe Béla Tarr la „The Man From London” şi a studiat apoi regie de film la Universitatea din New York. Scurtmetrajele lui au fost prezentate în peste 100 de festivaluri internaţionale şi recompensate cu 30 de premii. Lungmetrajul „Fiul lui Saul”, care a avut premiera la Cannes în 2015 a fost recompensat cu Marele Premiu, primind mai târziu atât Globul de Aur, cât şi Oscarul pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”. „Apusul” a fost recompensat la Veneţia cu premiul criticii – FIPRESCI.

Vlad Ivanov
Vlad Ivanov

Acţiunea filmului este plasată în Budapesta anului 1913. „«Apusul» vorbeşte despre o civilizaţie aflată la răscruce”, a spus regizorul. „În inima Europei, în culmea progresului şi a tehnologiei, fără a fi evocată în istorie, povestea personală a unei tinere devine reflecţia naşterii secolului al 20-lea”.

„Apusul” va fi lansat în România de Voodoo Films şi va putea fi vizionat în Bucureşti, Botoşani, Bistriţa, Iaşi, Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Bârlad, Braşov, Lugoj, Piteşti, Satu Mare, Târgu Mureş, Reşiţa, Caransebeş, Topliţa, Petroşani, Slobozia şi Arad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.