Un judecător american a ordonat Facebook să pună la dispoziţia acţionarilor emailurile şi alte date legate de modul în care gestionează datele private ale utilizatorilor, după ce datele a circa 87 de milioane de utilizatori au fost accesate de firma britanică de consultanţă politică Cambridge Analytica, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul a spus că acţionarii au demonstrat cu credibilitate că membrii board-ului Facebook s-ar putea să fi făcut greşeli în legătură cu încălcarea confidenţialităţii datelor.

Acesta a subliniat că Facebook era în 2015, la momentul în care a avut loc scurgerea de informaţii către Cambridge Analytica, sub incidenţa unui acord cu Comisia Federală pentru Comerţ potrivit căruia ar fi trebuit să întărească măsurile de protejare a datelor.

Facebook şi avocaţii săi nu au răspuns imediat solicitărilor de informaţii. Avocaţii acţionarilor nu au răspuns nici ei unor solicitări similare.

Acuzaţiile legate de utilizarea incorectă a datelor utilizatorilor Facebook de către firma Cambridge Analytic, angajată pentru campania prezidenţială a lui Donald Trump din 2-16, a dus la o serie de investigaţii din partea autorităţilor de reglementare din Statele Unite şi Europa. Cazul a fost descoperit în martie 2018, iar ulterior firma Cambridge Analytica a fost închisă.

Acţionarii au dat în judecată Facebook în septembrie, pentru a obţine date legate de Cambridge Analytica şi alte cazuri de compromitere a datelor, iar în funcţie de ce vor constata ar putea da în judecată directori ai companiei, într-un aşa-numit proces al instrumentelor financiare derivate.

Totuşi, decizia judecătorului nu afirmă că directorii au făcut fapte ilegale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.