Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) a finanţat, în ultimii 12 ani, din taxa pe timbrul de arhitectură peste 600 de proiecte în valoare de 23 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La nivelul anului trecut, finanţarea s-a ridicat la peste 4 milioane de lei şi a vizat proiecte culturale variate, cum ar fi organizarea de expoziţii, anuale şi bienale de arhitectură, expoziţii-concurs, tururi specializate, ateliere, evenimente publice pluridisciplinare şi publicarea de cărţi şi de reviste pe teme legate de arhitectură, patrimoniu şi design. 

Între obiectivele unora dintre cele mai importante proiecte susţinute de timbrul de arhitectură se află creşterea calităţii mediului construit în mediul rural şi introducerea educaţiei de arhitectură în şcolile româneşti.

Anul acesta, prin taxa de timbru, Ordinul Arhitecţilor din România susţine organizarea Conferinţei Europene pentru Politici Publice de Arhitectură „Future Shapers”, care va avea loc în premieră naţională la Bucureşti pe 12 iunie, la sediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Timbrul de arhitectură este o taxă parafiscală constituită în 2006, din aportul de 0,05% din valoarea de investiţie, colectat de la beneficiarii serviciilor de arhitectură, atunci când aplică pentru autorizaţia de construire. Beneficiarii au opţiunea de a direcţiona această taxă către Uniunea Arhitecţilor din România sau către Ordinul Arhitecţilor din România (OAR). Fondul rezultat poate fi folosit, în conformitate cu legea 35/1994, doar pentru programe, proiecte şi activităţi culturale, având ca scop promovarea culturii mediului construit.

„Sensul profund al timbrului arhitecturii este de a susţine dezvoltarea a noi moduri de angrenare cooperativă”, a transmis Alexandru Găvozdea, preşedintele OAR.

Timbrul de arhitectură reprezintă o resursă de finanţare dedicată tuturor celor interesaţi de cultura mediului construit, nu doar arhitecţilor.

Schema de finanţare a proiectelor poate ajunge până la 90% subvenţionare din timbrul de arhitectură şi 10% contribuţie proprie. În total, anul trecut au fost finanţate proiecte şi programe culturale în valoare de aproximativ 4 milioane de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.