Parlamentul israelian s-a dizolvat miercuri seara, la mai puţin de două luni după ce a fost ales, iar alegătorii urmează să fie chemaţi din nou la urne la 17 septembrie - un scenariu fără precedent în istoria ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La finalul unei psihodrame care s-a prelungit până după miezul nopţii de miercuri spre joi, într-o tensiune tot mai mare, Knessetul (Parlamentul israelian) s-a pronunţat prin vot - în a doua şi a treia lectură - în favoarea unor noi alegeri - cu 74 de voturi ”pentru” şi 45 ”împotrivă” -, la instigarea Partidului Likud al premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu.

Este, însă, un eşec al lui Netanyahu, aflat la putere neîntrerupt din 1999 şi de peste 13 ani, punând la socoteală şi un prim mandat.

Viitorul acestei figuri care pare imbatabilă este ameninţat de o inculpare de corupţie, care urmează să se afle în centrul campaniei.

Această evoluţie fără precedent rezidă în incapacitatea lui Netanyahu de a forma o coaliţie de guvernământ împreună cu partide de dreapta, clasate în frunte în alegerile legislative de la 9 aprilie.

Netanyahu, în vârstă de 69 de ani, a preferat să provoace noi alegeri decât să-l vadă pe preşedintele Reuven Rivlin dând altuia decât el şansa să formeze o majoritate de guvernământ în Knessetul existent.

Adversarii săi consideră că, în loc să se retragă, s-a îngrijit doar de supravieţuirea sa politică. El se agaţă de post cu scopul de a impune legi care să-l apere de proceduri judiciare, îl acuză ei.

Anunţarea unor noi alegeri are repercursiuni în afara Israelului. Ea ridică problema prezentării de către administraţia lui Donald Trump a planului în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian, aşteptat de luni de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.