Liderul opoziţiei din Marea Britanie, laburistul Jeremy Corbyn, consideră că orice acord al Brexitului ar trebui aprobat şi de poporul britanic printr-un referendum, conform The Guardain.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Corbyn, preşedintele Partidului Laburist, a declarat că „ascultă cu mare atenţie” ambele părţi ale dezbaterii după ce partidul său s-a clasat în urma Liberal Democraţilor la alegerile europarlamentare şi a pierdut teren în faţa Partidului Verzilor.
 
Laburiştii ar dori alegeri generale însă orice acord al Brexitului „trebuie să fie supus unui vot public”, a afirmat Corbyn.
 
Mai multe surse din Partidul Laburist au precizat că aceasta este o schimbare faţă de poziţia sa iniţială. Înainte, Corbyn susţinea că un al doilea referendum era doar o opţiune pentru a opri un Brexit condus de conservatori.
 
Corbyn le-a scris ulterior parlamentarilor: „Este clar că impasul din parlament poate fi spart doar prin întoarcerea la popor prin alegeri general sau printr-un vot public. Suntem pregătiţi să susţinem un referendum privind orice acord”.
 
John McDonnell, ministrul de Finanţe din umbră, se află printre aliaţii lui Corbyn care şi-au înăsprit poziţia, declarând luni că un al doilea referendum este inevitabil pentru că parlamentarii conservatori nu vor susţine noi alegeri. Întrebat dacă este timpul să se susţină un al doilea referendum în orice condiţii, McDonnell a afirmat: „Cred că este timpul, da”.
 
Partidul Brexitului al lui Nigel Farage, un susţinător al unei rupturi clare cu UE, a obţinut o victorie clară în alegerile europene din Regatul Unit, cu 31,8% din voturile exprimate, consolidând astfel ipoteza unui Brexit fără acord.
 
Alegătorii au sancţionat dur Partidul Conservator (Tories) al premierului Theresa May, surghiunit pe locul cinci - cu 9,1% din voturile exprimate - care-şi plăteşte astfel incapacitatea de a pune în aplicare Brexitul, potrivit acestor rezultate după numărarea majorităţii voturilor.
 
 Partidul Laburist a pierdut şi el în alegeri, cu 13,7%, plătind atitudinea ambiguă cu privire la Brexit. Deputata Emily Thornberry a recunoscut la BBC că formaţiunea are ”nevoie să fie mai clară şi fără echivoc cu privire la ceea ce vrea”.
În ceeea ce-i priveşte pe Verzi, ei şi-au dublat scorul faţă de 2014, cu 12,1%, devansându-i pe conservatori.
Britanicii s-au pronunţat în favoarea Brexitului cu 52% din voturile exprimate, în iunie 2016, iar ieşirea din UE ar fi urmat să aibă loc la 29 martie. Însă May nu a reuşit să-şi unească partidul, împărţit în acest subiect, şi nici deputaţii în jurul planului său al divorţului negociat cu Bruxellesul. Ea a fost nevoită, astfel, să ceară amânarea Brexitului până cel mai târziu la 31 octombrie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.