Presa internaţională a relatat despre condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea. Bloomberg a titrat că „cea mai puternică persoană din România a fost trimisă la închisoare pentru corupţie”, în timp ce Reuters notează că PSD a slăbit independenţa justiţiei de când a venit la putere în 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Liderul de facto al României a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, veste care a zguduit naţiunea de la Marea Neagră pe fondul unor ciocniri cu Uniunea Europeană privind independenţa justiţiei”, se arată în articolul Bloomberg.
 
Publicaţia americană notează că aceasta este a treia lovitură pentru PSD în două zile după o înfrângere neaşteptată la alegerile europarlamentare şi un referendum care va bloca unele dintre eforturile sale de a reforma sistemul judiciar.
 
Este precizat de asemenea că oficialii de la Bruxelles s-ar putea să taie din fondurile europene pentru ţările unde statul de drept nu este respectat, în afară de România fiind vizate şi Ungaria şi Polonia.
 
„Este o ruşine, având în vedere că România deţine preşedinţia Consiliului UE”, se arată în articolul Bloomberg, fiind adăugat însă că această decizie nu va da jos guvernul Dăncilă.
 
Reuters informează că PSD, de când a ajuns la putere, „a slăbit constant independenţa justiţiei, fiind aspru criticaţi de UE şi declanşând cele mai mari proteste stradale din ultimele decenii”.
 
Liviu Dragnea este numit şi de Reuters ca fiind „cel mai puternic om din România” iar agenţia notează şi că televiziunile româneşti au transmis în direct drumul său către închisoarea din Rahova.
 
Reuters face referire şi la cei zeci de mii de români din afara ţării care nu au putut vota la scrutinul de duminică, argumentând că această situaţie a contribuit la înfrângerea PSD în alegerile europarlamentare.
 
În articol este citat şi liderul USR, Dan Barna: „Era Liviu Dragnea s-a încheiat, una dintre cele mai întunecate din politica românească din ultimii 30 de ani. Ne întoarcem în Europa”.
 
Politico subliniază că este a doua oară când preşedintele camerei inferioare a Parlamentului este trimis la închisoare după Adrian Năstase, cel care a fost şi prim-ministru, însă Dragnea este primul care este condamnat cât încă este în funcţie.
 
BBC informează că trimiterea la închisoare a lui Dragnea vine după o “înfrângere imensă” a PSD la alegerile europarlamentare de duminică.
 
“Politicianul a fost o figură cheie în reformele judiciare propuse de PSD care au slăbit independenţa justiţiei şi au dus la proteste masive şi conflicte cu Uniunea Europeană”, notează site-ul britanic.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.